Na 9 jaar stilte stond de band Johan weer op het podium van Hedon in Zwolle. Het was 1 van de 10 concerten die de band gaf in het najaar van 2018 om het nieuwe album ‘Pull Up’ te promoten. Al werden er uiteraard ook veel nummers gespeeld van hun eerder verschenen albums. Het was een avond waar de echte muziekliefhebbers op af kwamen, een meer ingetogen publiek, zo één die het nummer af luistert om vervolgens in een oorverdovend applaus uit te barsten. Als je een avond als deze zou moeten samenvatten in één woord dan zou dat het woord ‘geweldig’ meekrijgen.

Op het moment dat de lichten uitgingen klonk de themesong van ‘The Persuaders’ door de zaal. Op verschillende plaatsen in de zaal werden mensen wat zenuwachtig, want het duurde even voor er ook maar een bandlid te zien was. Na het overgaan op een elektronische beat klonk het eerst nummer ‘I mean I Guess’ door de zaal. Het was het begin van een bijna twee uur durende indrukwekkende avond. De avond verliep zoals zijn vele albums, het ene moment ingetogen, het andere moment met een vette gitaarsound. Het is tekenend voor de schrijfwijze van Jacob de Greeuw, zijn nummers doen nog het meest denken aan een stoerdere versie van the Beatles, veel ruiger.
In de twee uur durende set werden hits als ‘Oceans’, ‘Day is Done’ en ‘Tumble and Fall’ feilloos afgewisseld met wat onbekender werk van de band. In het eerste uur hield de band de vaart er goed in en werden nummers snel achter elkaar door gespeeld, met af en toe een klein “Dankjewel” van Jacob. Pas toen het publiek wat in beweging kwam werd de band wat losser. Vooral de beweging van gitarist Robin Berlijn vielen op. Wat die man uit zijn gitaar perst aan solo’s tijdens een concert blijft verbazen.
Bijna aan het einde van het concert was er ook ruimte voor een cover, het nummer ‘It’s Five o’Clock’ van Aphrodite’s Child, waarvoor de Greeuw door een oude telefoonhoorn zingt. Daar moet een verhaal achter zitten. Na het ‘verplichte’ verlaten van het podium kwam ook Johan terug voor een toegift, en wat voor een. Eindigend met één van hun eerste hits ‘Everybody Knows’ kwam er een eind aan de avond. Nu maar hopen dat het niet weer 9 jaar duurt voordat de band in Zwolle staat.

Foto’s (c) Robert Westera

Deel: