Hoewel behorend tot de nieuwe generatie Chicagoblues artiesten kan Khalif Wailin’ Walter al terugkijken op een indrukwekkende carrière. Hij is geboren in Chicago als Walter Malone en is de neef van Carl Weathersby. Zelf maakte hij deel uit van de bands van Lonnie Brooks en Shirley King. Zijn eerste cd verscheen in 1999. Een aantal andere volgden net als tournees door de V.S. en Europa.

Onlangs verscheen ‘Nothin’ Left To Lose’ op het Duitse Pepper Cake (ZYX), dat in Duitsland is opgenomen met Duitse muzikanten. Alle negen nummers zijn door Khalif Wailin’ Walter geschreven. Het is een gevarieerd album geworden met zowel softe blues, reggae als snoeiharde bluesrock. Het album begint met ‘Reign Down Fire’, waarin hij met vlijmscherpe gitaarlicks een eerbetoon doet aan Jimi Hendrix. In ‘I’ve Made A Change’ horen we een onvervalst soulnummer. Niet vreemd, want hij heeft het ooit voor Tyrone Davis geschreven.

Dan schakelen we over naar reggae in ‘Why Did I Do It’ om dan de ruimte te geven aan de Hammond van Daniel “The Funkmachine” Hopf in ‘Bang (Interlude)’. Dit wordt gevolgd door de heerlijke shuffle “One Last Nerve” en het akoestische ‘Papa Legba’s Lounge’. Het vlotte en swingende funkwerk volgt in ‘Superwoman’ en de slowblues ‘Worries, Worries, Worries’ voordat met het swingende ‘Can You Feel My Groove’ de cd wordt afgesloten. Een leuk en gevarieerd album, dat ik nog vaker zal draaien. Prima. (8/10) (Pepper Cake/ZYX)

Deel: