Prince had een zesde zintuig voor het zoeken naar vrouwelijk talent en de lijst met namen van vrouwelijke muzikanten waar hij mee samenwerkte is oneindig. Zo waren daar onder andere Vanity, Wendy & Lisa, Sheila E, Sheena Easton, Rosy Gaines, Ronda Smith en onze eigen Candy Dulfer met wie hij het podium deelde. Toen de Deense Ida Nielsen aka ‘Bassida’ in 2010 dan ook telefoontje ontving van de manager van Prince met de vraag of ze een keer met hem mee wilde jammen viel ze bijna om van verbazing.

De video’s die ze gepost had op ‘MySpace’ hadden de aandacht getrokken van Prince en hij wilde haar graag uitnodigen op zijn landgoed Paisley Park. Twee weken later was het geregeld en speelde ze diverse sessies met het kleine maar grote muzikale genie. Dat beviel zo goed dat Prince haar meteen uitnodigde om mee te gaan op tour. Vanaf 2010 tot zijn dood maakte ze deel uit van de bands ‘New Power Generation’ en ‘3rdeyegirl’. Samen met Sonny T behoort ze tot een van de meest favoriete basgitaristen die de afgelopen decennia in de band van Prince speelden. Haar eigen muzikale voorkeur gaat uit naar het 70’s basgitaarwerk van Prince, Larry Graham en Bootsy maar daarnaast heeft ze grote bewondering voor onder meer Victor Wooten, Marcus Miller en Esperanza Spalding.


Eigenlijk is ze al sinds het uitbrengen van haar laatste album ‘Turnitup ‘ in 2016 aan het toeren. Ze deed daarbij regelmatig Nederland aan en eerder dit jaar stond ze al op de planken in Zoetermeer, Arnhem en Utrecht en was ze te zien op het ‘Jazz in Duketown’ Festival. Afgelopen zondag was terug in de Brabantse hoofdstad met haar ‘Rock The Bass’ tour en deed ze Willem Twee aan met haar band de Funkbots. Voor een selecte groep funkfanaten bracht ze een krachtige funk show die zo nu en dan afgewisseld werd met een ballad.

Ida’s voorkeur voor P-Funk en het Bass slappen kwam, zoals we van haar kennen, in veel nummers naar voren maar soms was er ook een mooie picking en plucking vingerstijltechniek in de wat rustigere nummers. Verdeeld over twee sets speelde ze onder ander songs van haar albums ‘Sometimes a girl needs some sugar too’ uit 2011 en ‘Turnitup’ uit 2016. In de eerste set kwam uiteraard de P-Funkachtige track ‘You can’t fake the funk’ voorbij met een gierende gitaar solo van gitarist Mika Vandborg die er een fijn Funkadelic tintje aan gaf. Vandborg die bekend staat als een van de beste gitaristen van Denemarken is een veelgevraagd muzikant en hij werkte al eerder samen met b.v. Ida Corr. Dat Prince van grote invloed is geweest op Nielsen is duidelijk hoorbaar aan de manier waarop haar albums geproduceerd zijn. Maar ook live hoor je die kenmerkende Prince sound met typische gitaarlicks en gisteren bracht ze als ode aan haar muzikale held een korte versie van ‘Alphabet Street’ waarop ze heel toepasselijk rapper Kuku uitnodigde met de zin “ Hey Kuku, i need you to rap”. De van oorsprong Afrikaanse rapper Kuku Agami werkte al mee aan diverse songs op het album ‘Turnitup’ en gisteren zorgde hij voor de nodige dynamiek in het optreden van de band.

Naast het wat oudere werk zoals ‘Heart of Stone’ was er in de eerste set ook ruimte voor nieuwe songs zoals ‘Rock the bass’ waarop Kuku zijn teksten kon spitten. Na een korte break begon Ida aan de tweede set met een mooie ingetogen ballad waarbij ze zichzelf begeleidde op keyboard maar daarna greep ze alweer snel naar haar vertrouwde basgitaar en volgden er weer lekkere dansbare Funknummers. Haar zwart gouden ‘Sandberg California Signature’ basgitaar klonk vol en vet in combinatie met de Eich Versterkers en bij het brengen van een extra lange versie van ‘Disco Dislocation’ genoot het publiek en gingen zelfs de handen de lucht in. De buitentemperatuur kelderde afgelopen weekend voor het eerst naar het vriespunt maar binnen in Willem Twee zorgde Ida Nielsen voor een warme funkdeken en liet Miss ’Ida Funkhouser’ horen dat ze haar bijnaam als ‘Prince’s
Funk Princess’ zeker verdient. You can’t fake the funk!

Foto’s (c) Perrin Oubrie

Deel: