De Amerikaanse singer-songwriter Tony Joe White, godfather van het swamp rock genre, is op 75 jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekend gemaakt. Hij stierf afgelopen woensdag plotseling in zijn woning in Leiper’s Fork in de staat Tennessee.

Tony Joe White was een grootheid, een hele generatie artiesten is beïnvloed door zijn gitaarspel en repertoire. Hij werd gewaardeerd om zijn specifieke donkere, lage stem. Hij mag artiesten als Lucinda Williams, Eric Clapton, Joe Cocker, Bonnie Riatt tot zijn bewonderaars rekenen en de muziek van White is gecovered door sterren als Rory Gallagher, Elvis Presley, Tina Turner, Ray Charles, Otis Rush en Dusty Springfield. Het begon allemaal in 1969 met het verschijnen van ‘Black And White’, de eerste lp van Tony Joe White met daarop de hits ‘Polk Salad Annie’ (dat werd gecoverd door Elvis Presley en Tom Jones) en ‘Rainy Night in Georgia’. Een nieuwe genre was geboren: swamp rock. Andere bekende nummers van hem waren ‘Steamy Windows’, ‘Undercover Agent for the Blues’ (beiden hits voor Tina Turner) en ‘Willie and Laura Mae Jones’, dat werd gecoverd door Dusty Springfield. Hij tourde o.a. met artiesten als Steppenwolf, Anne Murray, Sly & the Family Stone, Creedence Clearwater Revival en Eric Clapton.

Tony Joe White bleef op hoge leeftijd muzikaal actief. Vorige maand bracht hij nog een album uit, getiteld ‘Bad Mouthin’. Ook bleef hij optreden en kwam hij regelmatig in Nederland. Op 29 april dit jaar gaf hij nog een concert in Doornroosje in Nijmegen. In 2013 had Maxazine nog een interview met hem dat hier is terug te lezen.

Deel: