Greta van Fleet is ergens tussen Led Zeppelin, The Who en Wolfmother te plaatsen. Opgericht in 2012 in Amerika brachten ze hun eerste live EP uit in 2014. Het duurde echter nog tot 2017 voordat de band getekend werd door Lava Records. De band bestaat uit de drie broers Josh, Jake en Sam Kiszka en drummer Danny Wagner. De muziek van de band kenmerkt zich door vernieuwend maar toch ook bekend aan te voelen. Met het vele gitaarwerk en het herkenbaar stemgeluid van Josh Kiszka waan je ergens in de jaren ’70.

Hun debuutalbum ‘From the Fires’ kwam uit in 2017 en was vooral in de Hard Rock scene in Amerika een groot succes. Het album behaalde daar de nummer 1. Amper 1 jaar later brengt de band zijn tweede album ‘Anthem of the Peaceful Army’ uit. Het album borduurt verder op het debuutalbum en staat wederom bomvol snerpende gitaar en loepzuiver stemgeluid.

Het album ‘Anthem of the Peaceful Army’ begint met het ietwat rustige ‘Age of Man’. Een ruim 6 minuten durend nummer vol met alle elementen die je gewend bent van Greta van Fleet. Na 4 minuten komt het nummer pas echt los en zing Josh de longen uit zijn lijf. Een heerlijk begin voor het album. Het album gaat verder met meer gitaargeweld op ‘The Cold Wind’. Het gitaarloopje voelt lekker bluesachtig aan. ‘When the Curtains Falls’ is een nummer waar we eerder dit jaar al kennis mee konden maken. Het was de eerste single van het album. Nu al een klassieker.

Voordat het album uitkwam waren er al vier singles van het album gereleased. Daaronder zat ook het nummer ‘Lover, Leaver’ waarvan op het album, naast de single, ook een 6 minuten durende versie staat. De nummers zijn ongeveer de eerste 3 minuten hetzelfde. Echter de outro voor de 6 minuten versie is anders. Een raadsel waarom dit als extra nummer op het album terecht is gekomen. Ook ‘You’re the One’ kwam al eerder uit, maar is op het album precies op de helft van het album geplaatst. Samen met het nummer ‘The New Day’ wordt er gebruik gemaakt van een akoestische gitaar. Om vervolgens met ‘Mountain of The Sun’ verder door te pakken met het elektrisch geweld.

De laatste nummers op het album zijn ‘Brave New World’ en ‘Anthem’. Waarvan de laatste ook al op single verscheen. Wederom een akoestisch nummer. Doordat er al vele singles zijn verschenen verrast het album niet echt meer. Neem daarmee het vorig jaar uitgekomen ‘From the Fires’, en je weet ongeveer wat je te verwachten staat. Wat ik wat mis op dit album is een tweede ‘Safari Song’ of een ‘Black Smoke Rising’. Neemt niet weg dat het wederom een heerlijk album is om naar te luisteren en weer veel nummers die het live ook erg goed zullen doen. (Lava Record)(8/10)

 

Deel: