De wereld moet het alweer 22 jaar zonder de Ramones stellen. Gelukkig, voor alle fans, is hun muziek er nog wel. ‘Road To Ruin’ bestaat dit jaar 40 jaar en wordt daarom opnieuw uitgebracht. Deze uitgebreide uitgave bevat 80 nummers.

RamonesHet eerste gedeelte van deze set bestaat uit het geremasterde album en een remix die speciaal is gemaakt voor de veertigste verjaardag van de langspeler. Eerder werd het album ook al een keer in de geremasterde vorm uitgegeven. De winst op dit schijfje zit ‘m in de nieuwe mix. Waarbij de nummers ontdaan zijn van het gepolijste geluid. Je hoort drummer Marky Ramone, die z’n debuut maakt, aftikken en je hebt het idee dat je in de studio aanwezig bent. Langzamere nummers als ‘Don’t Come Close’ en ‘I Wanna Be Sedated’ geven in deze uitgeklede versies meer energie.

Het tweede deel is een vast onderdeel van dit soort deluxe uitgaves. In de archieven is gezocht naar outtakes, demo’s en akoestische versies. En uitgaande van deze uitgave is het Ramones-archief groot. Het leukste van deze selectie zijn de akoestische versie van de ballad ‘Needles and Pins’ en ‘Don’t Come Close’. Daarnaast bevat dit schijfje ook nooit eerder uitgebrachte opnames. De nummer ‘I Walk Out’ en ’S.L.U.G.’ die prima op de plaat hadden gepast. En take 2 van de klassieker ‘I Wanna Be Sedated’ (die in totaal vijf keer op deze box verschijnt).

De grootste toevoeging is het concert dat de band op oudejaarsavond 1979 in New York gaf. Ook deze opnames zijn nooit eerder officieel uitgegeven. In een ruim uur jast de band er 31(!) nummers doorheen. De set bestaat uit fan favorieten met daar doorheen een aantal nummers van hun, destijds, nieuwste lp ‘Road to Ruin’.

Deze deluxe uitgave van ‘Road To Ruin’ is duidelijk voor de fans van de band die alles in een overzichtelijke box willen hebben. Vooral de ruwe mix van het album en het concert zijn leuke aanvullingen op de geremasterde plaat. (7,0/10)(Rhino Entertainment/Warner Music)

Deel: