23 juli 2018: Het was zeven jaar geleden dat de Britse soul- en jazz-zangeres Amy Winehouse overleed. Nu, op 14 september, zou Amy 35 jaar zijn geworden. In 2014 werd op haar geboortedag het standbeeld van Amy Winehouse onthuld. Vlakbij het huis in Camden, Londen, waar zij in 2011 overleed. Slechts 27 jaar oud.

Maxazine bezocht het standbeeld. In de Stables Market, op 2 minuten lopen van metrostation Camden Town en een van vijf markten die deel uitmaken van Camden Market. Een uniek standbeeld.

Scott Eaton

Het beeld is gemaakt door de veelzijdige Britse Kunstenaar Scott Eaton en werd onthuld door Amy’s vader, Mitch Winehouse in aanwezigheid van Amy’s moeder Janis. “Het beeld laat Amy zien in een prachtig moment van haar leven”, aldus Mitch, die er aan toevoegde dat Amy nu voor altijd kan genieten van haar geliefde Camden.

Krachtig en kwetsbaar

De kunstenaar koos voor een pose waarin zowel Amy’s krachtige als kwetsbare houding naar voren komt. Alhoewel daar de meningen destijds over waren verdeeld. Een aantal leden van het het stadsbestuur van Camden Town was niet tevreden met het eindresultaat. Net als over de locatie. Te commercieel, zo staat te lezen in diverse mediaberichten uit die periode. Daarnaast moest het stadsbestuur van Camden een besluit nemen om af te wijken van de regel dat alleen standbeelden worden geplaatst van personen die minstens 20 jaar zijn overleden.

Uiteindelijk werd het beeld dus in september 2014 onthuld. Onder enkele voorwaarden, zoals dat het ’s nachts niet mag worden verlicht. Of dat een gebruikelijk voorwaarde is, of een uitzondering op ook weer een regel, is niet bekend.

Back to Black

Amy’s album ‘Back to Black‘ uit 2006 is met ruim 20 miljoen verkochte exemplaren nog steeds een van de best verkochte albums van de 21 eeuw. Amy Winehouse kreeg na haar debuutalbum ‘Frank’ zo’n anderhalf jaar lang geen letter meer op papier, zo zei ze. Toen kwam ze Mark Ronson tegen en zes maanden later wat het album ‘Back to Black’ af. Het album werd geproduceerd door Salaam Remi en Mark Ronson en verscheen op 30 oktober 2006. Een jaar later was het vijfvoudig platina.

De eerste single, ‘Rehab’, werd een wereldhit, en in Nederland kwam het legendarische album in februari 2007 de Top 40 binnen. In februari gaf Winehouse ook een concert in Paradiso, terwijl het album in Nederland de 17e plaats behaalde. Singles ‘You Know I’m No Good’ en ‘Tears Dry on Their Own’ vielen in Nederland buiten de Top 40, maar met ‘Valerie’ behaalde ze begin 2008 haar grootste hit in Nederland; De nummer 1-positie, de eerste nummer 1-hit alleen door downloads. Het album werd in ons land twee maal platina.

Op 23 juli 2011 overleed Amy Winehouse aan een alcoholvergiftiging en werd op die dag opgenomen in de beruchte club van 27.

Amy Winehouse
Foto’s (c) René Hoeflaak

Deel: