Vandaag is bekendgemaakt dat Aretha Franklin, the Queen of Soul, is overleden in Detroit op 76-jarige leeftijd, ten gevolge van een lange en slopende ziekte.

Aretha Franklin R.I.P.

Met Aretha Franklin verliest de wereld wellicht de grootste vrouwelijke muzieklegende uit de 20ste eeuw. Aretha Franklin groeide tijdens haar meer dan 50 jaar omspannende carrière uit tot een legende, groter dan haarzelf. Niet alleen een zangeres van fenomenale klasse, maar een rolmodel voor vrouwen in de tweede helft van de 20ste eeuw. Een van haar grootste hits: ‘Respect’ werd het strijdlied van de vierde feministische golf en haar kracht, onafhankelijkheid en strijdbaarheid werden een voorbeeld voor velen.

Drie Presidenten

Aretha Franklin zong op de inauguratie van maar liefst 3 Amerikaanse presidenten: Jimmy Carter, Bill Clinton en Barack Obama. Zij haalde 44 Grammy-nominaties en won er maar liefst 18! Als zangeres heeft ze haar eigen ster op de Hollywood Walk of Fame en is ze opgenomen in de Rock’n Roll Hall of Fame. Franklin was een van de weinige zangeressen die gezegend was met een vocaal bereik van maar liefst vier octaven.

Duetten

Zij nam succesvolle duetten op met onder andere Dionne Warwick, George Michael, Michael McDonald, Whitney Houston, Eurythmics, Mary J Blige, Bonnie Rait, Mariah Carey en George Benson. Aretha leerde zingen in de kerk waar haar vader dominee was, en heeft haar gospelachtergrond nooit verloochend. Ze bleef tot op het laatst gospel zingen.

Queen of Soul

De vrouw die iedereen verbaasde met haar prachtige soulvolle stemgeluid, en de schijnbaar moeiteloze interpretaties van de meest doorleefde melodieën is niet meer. De Queen of Soul heeft voorgoed haar mantel afgelegd, die we haar zo vaak mochten zien uitdoen op het moment dat ze achter haar piano plaatsnam. Het grote voorbeeld voor een nieuwe generatie zangeressen zoals Mariah Carey, Whitney Houston, Mary J Blige en Alicia Keys.

In Amerika zal een grote schok door de maatschappij gaan. Meer dan in de rest van de wereld was Aretha daar verweven met de strijd voor vrouwen en burgerrechten.

Miss Franklin, ‘I say a little prayer for you………….’

Deel: