Op 10 augustus zal het nieuwe album van de Amerikaanse singer–songwriter Jason Mraz verschijnen via Atlantic Records / Warner Music. Met zijn vrolijke popliedjes wist Mraz in 2005 wereldwijd door te breken met het album ‘We Sing. We Dance. We Steal Things’. Inmiddels heeft de zanger al twee Grammy’s in de wacht weten te slepen (in 2010 voor Best Male Pop Vocal Performance en voor Best Pop Collaboration With Vocals.) En verkocht hij wereldwijd zeven miljoen albums en heeft hij 11,5 miljoen keer gedownloade singles.

In Nederland brak hij door tijdens het North Sea Jazz festival in 2007. In ruim 20 landen wist de zanger met zijn albums de Platina en Multi – Platina status te bereiken. Tevens tourde Mraz afgelopen jaren de gehele wereld over en kwam hij zelfs in delen van Afrika en het Midden-Oosten.

En dan verschijnt het zesde album ‘Know’, ruim vier jaar na zijn laatste album ‘Yes!’ uit 2014. ‘Yes!’ kwam in Nederland zelfs op nr.1 binnen in de MegaCharts. Van ‘Know’ is in april de track ‘Have It All’ uitgebracht met bijbehorende videoclip en is tevens via de bekende digitale kanalen te beluisteren.

Jason MrazEn dan nu het album zelf. Eigenlijk weet je precies wat je van Jason Mraz kan verwachten. Mooie, goed gespeelde, dromerige popliedjes op akoestische gitaar onder de zuivere, prachtige stem van Jason Mraz. Liedjes als ‘Let’s See What The Night Can Do’ ‘Better With You’, ‘No Plans’ en ‘Sleeping To Dreams’ zijn de prachtige ballads, terwijl tracks als de single ‘Let’s Have It All’, ‘More Than Friends’ (Een duet met zangeres Megan Trainor) en ‘Might As Well Dance’ weer die vrolijke stemming erin weten te brengen waar Mraz zoveel mensen mee weet te verblijden.

 

Heel even ben ik bang dat er te veel ballads opstaan, omdat ‘No Plans’ en ‘Sleeping To Dreams’ vlak na elkaar komen, en qua opbouw in sound en lyrics haast hetzelfde klinken. Gelukkig weet Jason Mraz gauw de afwisseling in te brengen door na ‘Sleeping To Dreams’ verder te gaan met de vrolijke track ‘Making It Up’.

Hier en daar laat Mraz ook wat ruimte over voor invloeden uit de Hiphop, zoals een stukje rap op de track ‘Unlonely.’ En laat hij zelfs wat klassieke invloeden horen tijdens de album afsluiter ‘Love Is Still The Answer’, waarin hij violen en een pianospel goed naar voren laat komen, en hij zijn bekende akoestische gitaarsound subtiel op de achtergrond weet te houden.

Wel laat Mraz door het gehele album heen duidelijk blijken een fan te zijn van Ed Sheeran en uit de songs blijkt dat hij daar inspiratie uit heeft gehaald. Waar Jason Mraz op ‘Yes!’ meer een soul georiënteerde sound zocht, gaat hij op dit album wat meer de akoestische popliedjes kant op. Prachtige liedjes klein brengen, dat is waar Jason Mraz goed in is.

Met ‘Know’ heeft Mraz weer een prima album afgeleverd die voor een sfeervolle nazomer zal gaan zorgen. Ben benieuwd hoe het album zal klinken tijdens zijn concert op 3 maart 2019 in de AFAS Live. (8,5/10) (Warner Music)

Deel: