Als muziekliefhebber moet je bij de Zwarte Cross harde keuzes maken, je kan nooit alles zien. Meer dan dertig podia en meer dan tweehonderd acts waren er afgelopen weekend te zien in een zeer warm Lichtenvoorde. Door de droogte van de afgelopen tijd was het terrein een beetje mistig geworden van het rondvliegende zand en op sommige stukken mocht er niet meer gerookt worden in verband met brandgevaar. Maar dat mocht de pret absoluut niet drukken. De line-up was weer geweldig met, op vrijdag, als grote klapper: de Deense band Volbeat. Zoals altijd kwam Tante Rikie het festival weer openen op de mainstage, en was ze het hele festival veel op het terrein te zien.

Als openingsband kwam The Kik op de mainstage. Het publiek moest er duidelijk nog een beetje in komen, maar daar kwam gelukkig snel verandering in. The Kik speelde een erg leuke set met bekende nummers voorzien van een Nederlandse tekst en speelde uiteraard hun hit ‘Simone’ (“in andere landen hebben we al vele hits gehad maar in Nederland hebben we tot nu toe nog maar één hit gehad” aldus zanger/gitarist Dave von Raven).

Na The Kik was het de beurt aan Jett Rebel om de mainstage te beklimmen. Jett Rebel staat ondermeer bekend om zijn geweldige live optredens en dat liet hij vrijdag weer zien en horen. Echt een mooi optreden van dit 27-jarige multi talent, die zowel op gitaar als achter de piano veel indruk maakte op het publiek. Hierna was het tijd voor iets totaal anders: Nathaniel Rateliff. De Amerikaanse singer-songwriter was erg onder de indruk van de grootte van het festival en genoot duidelijk net zo veel als het publiek. Maar na een uur moest hij helaas weer plaats maken voor de volgende act. Weer iets totaal anders: Kraantje Pappie. Kraan staat veel op festivals en zijn act is daar ook heel geschikt voor, hierdoor is hij vooral bij het jongere publiek erg populair.

Om acht uur was het tijd voor De Levenden-herdenking. Eén minuut stil zijn om na te denken over hoe mooi het leven is. En hoe blij we moeten zijn dat we nog leven. Wij van Maxazine stonden op dat moment in de Roadhouse waar het ook bijna een minuut volledig stil was. Dit was erg indrukwekkend om mee te maken, een tent vol mensen die helemaal stil zijn. We hebben gehoord dat het niet overal op het terrein even goed ging maar dat kan ook bijna niet met zo veel bezoekers. Een uur later bestormde Di-rect de mainstage en werkte zich een uur lang volledig in het zweet.

En om kwart over elf was het dan, voor veel bezoekers, eindelijk zover: Volbeat. Voor Maxazine bezoeken we veel festivals maar nog nooit hebben we tijdens een festival zoveel mensen gezien met een shirt van dezelfde band. Toch zeker 60 procent van het publiek had vrijdag een Volbeat shirt aan. En dat zegt uiteraard veel over de populariteit van de Deense band. Het veld stond al ruim voor de band begon helemaal vol. Toen Volbeat begon (eerst met een doek voor het podium die later naar beneden viel) ging het publiek helemaal los. De band was na een paar dagen vrij te hebben gehad in Amsterdam erg op dreef en kreeg alleen maar meer energie van het enthousiaste publiek. Een super afsluiter van een geweldige eerste dag Zwarte Cross.

Foto Tante Rikie, Jett Rebel, The Kik: Filip Heidinga
Foto Di-rect, Kraantje Pappie, Volbeat: Sander van den Berg

Deel: