Als Lalah Hathaway even voor tienen een snikheet BIRD bedankt, staat de Amerikaanse soulzangeres amper een uur op het Rotterdamse jazzpodium en zit de toegift erop. Het is even fronsen met de wenkbrauwen, omdat de vijfvoudig Grammy winnares een subliem optreden gaf dat op z’n minst nog een half uur door had mogen gaan.

Het concert van Hathaway vond plaats in het kader van North Sea Round Town, het jaarlijkse opwarmevent voor het North Sea Jazz Festival. Na een dj-set vol soul en funkclassics van Hathaway’s bandlid DJ Spark, betrad de diva zelf de bühne van de uitverkochte jazzclub. De avond ervoor leverde de zangeres nog voor een van de hoogtepunten tijdens het 85ste verjaardagsconcert van Quincy Jones in de O2 Arena in Londen. Daar zong Hathaway samen met Jacob Collier onder begeleiding van het Full Symphonic Orchestra een indrukwekkende uitvoering van Michael Jacksons ‘Human Nature’.

Ook in BIRD zong Hathaway veel covers. Alom bekend is haar versie van Luther Vandross’ ‘Forever, For Always, For Love’, dat met een warm onthaal werd ontvangen. Hathaway toonde opnieuw voortreffelijke controle over haar loepzuivere vocalen waarmee ze van begin tot eind imponeerde. Ook trakteerde Hathaway op uitstekende versies van Anita Bakers ‘Rapture’ en Earth Wind and Fire’s ‘Love’s Holiday’. De grootste verrassing was een spectaculair a capella gezongen ‘A Song For You’, de klassieker van haar legendarische vader Donny Hathaway. Temeer omdat Lalah zelden liedjes van hem zingt, was dit een bijzonder moment tijdens het optreden. De performance maakte nog eens duidelijk hoeveel haar donkere, diepe klankkleur lijkt op die van haar vader. En daarmee op dat moment het besef dat je niet dichter in de buurt kon komen van Donny Hathaway.

Naast de covers was er ruimte voor enkele songs van de nieuwste langspeler ‘Honestly’ en het funky ‘Shine’ van het vorige studioalbum ‘Where it All Begins’. Ieder nummer werd met topklasse neergezet en tot in de puntjes verzorgd. Dat was te danken aan Hathaway’s fenomenale trio dat naast DJ Spark bestond uit gitarist Ben Jones en drummer Tavarius Varo Johnson. Zij lieten het materiaal organischer en rauwer klinken dan op plaat. En dat kwam de songs ten goede. Ondanks de korte duur van het concert, bewees Hathaway wederom dat ze een zangeres van exceptioneel grote klasse is die live nog sensationeler blijkt.

Deel: