De Jay Kipps Band komt uit de Canadese provincie Ontaria, uit de plaats Orangeville om precies te zijn. De band bestaat uit naamgever Jay Kipps (zang, harmonica, gitaar), Chad Burford (leadgitaar), Chris Lubker (bas) en Corey Bruyea (drums). Muzikaal betreden zij het al vaak betreden pad van de americana, blues en roots. Niets nieuws onder de zon, zou je denken. Maar deze heren zijn toch in staat gebleken om met hun debuutalbum ‘How To Polish Your Longhorns’ een fris geluid te laten horen.

Dat valt meteen op bij de opener “Colt 45” met een ouderwets c&w klank dat zo in een spaghettiwestern zou passen. Op de bluestoer gaat het verder met ‘Rotten Apple Blues’, een heerlijke door harmonica en gitaar gedomineerde shuffle. De Jay Kipps Band bewandelt het eerder genoemde pad in al haar breedte. Country, blues, rootsrock, een hint psychedelica, wat funk. Het zit er allemaal in. Dynamisch in ‘Big Old Engine’ en bedachtzaam in ‘Everyone But Me’. In nummers als dit en ‘The Only Reason’ bewijzen de heren ook dat het ook met het schrijven van teksten wel goed zit. Een indrukwekkend debuut. (7,5/10) (eigen beheer)

Deel: