De in het Canadese Quebec geboren Tas Cru woont nu alweer geruime tijd in New York State. In tegenstelling tot de rest van zijn familie had hij niet de ambitie om iets in de muziek te gaan doen. Met de blues kwam hij pas in aanraking nadat een oude dienstmaat uit de marine hem vroeg bij zijn band te komen. Daarnaast heeft hij kwaliteiten ontwikkeld als liedjesschrijver, die zowel gemeen en boos als liefdevol en humoristische teksten kan maken. En altijd zit er een diepere laag in zijn werk.

Als ik het goed heb bijgehouden is ‘Memphis Song’ zijn zevende album met twaalf zelfgeschreven nummers. Twee ervan in samenwerking met Mary Ann Casale. Deze Mary Ann is op een van de nummers de horen als gitarist, op een tweede neemt zij de zang op zich en in de overige tien zingt zij op de achtergrond. Verder horen we nog o.m. pianist Victor Wainwright, bassist Bob Purdy en slidegitarist Pat Harrington. Muzikaal gezien zit Tas Cru ergens midden in de soulvolle Memphis blues. Dat wordt meteen duidelijk bij de opener ‘Heal My Soul’ dat sterk naar de gospel neigt. Een voorbeeld van de humoristische ondertoon in zijn teksten is ‘That Look’, een ogenschijnlijk eenvoudige tekst, maar een waar de #MeToo beweging waarschijnlijk iets over te zeggen heeft. Nummers die een bijzondere vermelding verdienen zijn het funky ‘Give A Little Up’, een duet met Casale, en ‘Can’t Get Over Blues’, dat eindigt in een jam waarin iedere solist de ruimte krijgt. Een uitstekend album. (8,5/10) (Subcat Records)

Deel: