Dit jaar werd alweer voor de 22ste keer het Ribs & Blues Festival georganiseerd. Van een heel klein festival met een klein podium is het festival in 22 jaar uitgegroeid tot het grootste gratis roots festival van Nederland. Langzaam aan werd het festival steeds groter met, naast het hoofdpodium, een klein podium (sinds twee jaar ook in een tent), een festivalmarkt en een kindergedeelte met allerlei activiteiten. Maar hoofdzakelijk gaat natuurlijk om de vele grote en minder grote namen die Ribs & Blues elk jaar weer naar Raalte weet te halen.

The Brew

De Engelse blues rock band The Brew mocht het festival op zondagmiddag openen. Meestal is de tent vrij leeg bij de eerste band maar dat was nu wel anders. Voordat The Brew om kwart over één het podium opliep was de tent al aardig vol. De drie heren zijn dan ook geen onbekenden bij het Ribs & Blues publiek. Al twee keer eerder stonden ze hier op het hoofdpodium. Voor iedereen die deze band al een keer heeft gezien weet wat voor wervelstorm ze zijn op het podium. Gitarist en zanger Jason Barwick en bassist Tim Smith stuiteren beide over het podium heen en drummer Kurtis Smith (zoon van bassist Tim Smith) lijkt af en toe dwars door zijn drums heen te slaan. Om dan al helemaal niet te praten over zijn fantastische drumsolo.

Danny Vera

Voor de Hagenees Danny Vera was het de eerste keer dat hij op het Ribs & Blues Festival stond. En tijdens The Brew was het druk, vooral voor de eerste act, maar tijdens Danny Vera stond de tent helemaal vol. Veel mensen waren speciaal voor Danny Vera vroeger naar het festivalterrein gekomen en werden niet teleurgesteld. Vera en band werkten zich al snel in het zweet, dus ging na het eerste nummer meteen het jasje van Danny Vera uit. Ruim een uur lang ging de band, en het publiek, volledig los. Het publiek wou nog wel meer maar ja, het is een festival en de volgende act staat alweer te wachten.

Jeangu Macrooy

In Maart stond het nog op het podium tijdens de Passion als Judas en afgelopen zondag stond het op het hoofdpodium van Ribs & Blues gewoon als zichzelf. Erg blij dat hij voor het eerst gevraagd werd door Ribs & Blues kwam hij enthousiast het podium opgerend. Meteen liet hij horen wat hij kan en het publiek genoot duidelijk. De vierentwintig jarige zanger heeft het afgelopen jaar een behoorlijke bliksem carrière gemaakt maar als je hem hoort en ziet optreden weet je waarom. Hij klinkt als een oude soulzanger maar zo stond hij absoluut niet op het podium. Vol energie en met een grote glimlach op zijn gezicht zong hij een uur lang.

Bintangs

Begin Mei verloren de Bintangs nog één van hun oprichters: Arti Kraaijeveld, lange tijd gitarist van de band. Arti speelde al jaren niet meer met de Bitangs maar zijn broer Frank nog steeds, en dat al sinds 1961. En nu is het aan de man te zien dat hij al heel wat jaren mee gaat maar dat is niet te horen. En het enthousiasme zijn ze ook nog steeds niet kwijt. De band blijft zich ook steeds weer vernieuwen met nieuwe bandleden en heeft natuurlijk een gigantisch repertoire in verschillende stijlen gemaakt in de loop der jaren. Hierdoor blijft een optreden van de Bintangs altijd weer iets anders. Zelfs voor de echte Ribs & Blues liefhebber want de band stond in 2003 en 2012 ook al op het festival, maar toen met een totaal andere show.

King Of The World

Een aantal weken geleden maakte Erwin Java bekend dat hij na zes jaar stopt met King Of The World, de band die hij samen met Fokke De Jong op heeft gericht. Ze gingen nog een paar shows spelen en dan als allerlaatste optreden samen met Erwin Java op het Ribs & Blues Festival. Als je over het terrein liep werd het meteen duidelijk hoe populair de band is want ruim voor het optreden stond de tent helemaal vol en verder daar buiten stonden nog mensen te luisteren. De mannen probeerden er een gewoon optreden van te maken maar dat lukte natuurlijk niet. Het publiek was veel te enthousiast en alle ogen waren op Erwin Java gericht. De band deed duidelijk extra hun best om hier een bijzonder optreden van te maken en dat lukte zeer goed. Ruim een kwartier langer dan gepland stond de band op het podium puur omdat niemand, inclusief de bandleden, niet wilden dat ze het podium verlieten.

Pert Near Sandstone

Terwijl bijna al het publiek genoot van het optreden van King Of The World kwam op het kleine podium Pert Near Sandstone het podium op voor de soundcheck. Op dat moment stonden er nog redelijk veel mensen in de kleine tent. Maar toen de Amerikaanse band een nummer begon te spelen, en ging het publiek meteen uit hun dak. Meteen kwamen er mensen de tent binnen. De band stond een beetje verbaasd om zich heen te kijken, niet snappend waarom iedereen toch zo enthousiast werd. Met “see you in 5 minutes” verlieten ze het podium en precies 5 minuten later kwam de presentator het podium op. Hij introduceerde de band met de woorden “ze spelen alle soorten grass. Op kunstgras na dan…” En dat is misschien nog niet eens zo’n slechte omschrijving van hun muziek. Een optreden van hun is in ieder geval één groot feest. De zanger van de band kon dankzij zijn Nederlandse vriendin een paar woorden Nederlands maar hij had echter wel veel moeite met het promoten van hun optreden in Den Haagggg. “I’m still working on my ggggg. That’s a hard one.”. Dik een uur lang wisten ze de tent helemaal plat te spelen en sloten al dansend deze festival dag af.

Foto’s (c) Filip Heidinga

Deel: