Op woensdagavond deed het Volendamse zangduo Nick en Simon voor de tweede keer Heerlen aan in het kader van hun ‘Aangenaam’ theatertournee, waarmee ze andermaal hun nieuwe album met de titel met dezelfde titel voor het voetlicht brachten. De 1057 zitplaatsen kennende Rabozaal in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen was voor dit evenement stijf uitverkocht. Ook in Limburg hebben de heren Nick en Simon een devote, vaste schare fans en voldoende nieuwsgierigen om de zaal volledig uit te verkopen.

Op het prachtig mooi uitgelichte toneel een decor met de titel van hun nieuwe album ‘Aangenaam’ in grote letters op het podium en een sobere line up voor de muzikanten. De heren heetten het publiek welkom met een cabaretesk eerste nummer waarbij zelfs een kazoo werd ingezet. Bij het tweede nummer ‘Als het niet gaat’ werd meteen de kracht en het trademark van Nick & Simon geëtaleerd, hun prachtige samenzang, die in dit nummer nog eens werd ondersteund door de derde stem zingende bandleider, gitarist Marcel Fisser. De toon voor de avond werd gezet. De band speelde adequaat en het was prettig vertoeven in de zaal door het ontzettend goede geluid waarvoor de Rabozaal inmiddels wel bekend staat.

‘Aangenaam’ een concert noemen zou niet helemaal de waarheid zijn. De heren onderbraken de muziek veelvuldig voor het vertellen van anekdotes, dan weer uit hun privéleven, of verhalen over het schrijfproces van de nummers op het nieuwe album. Het contact met het publiek werd hierin nadrukkelijk gezocht, en gemaakt. Hoe leuk ook bedoeld, het was jammer dat het de vaart een beetje uit de voorstelling haalde.

De titelsong van de film ‘ Gek van Geluk’, die ook op het nieuwe album staat werd goed ontvangen in de zaal en bij het volgende nummer ‘Vlinders’ gingen de eerste handen de lucht in. ‘De Dag en de Nacht’ een meezinger van hun nieuwe album bracht de handen van de fans definitief op elkaar. De zorgvuldig opgebouwde setlist werkte toe naar de complete overgave van het hongerige publiek. Met de hit ‘Lippen op de Mijne’ van het album ‘Luister’ deelden de heren dan ook de spreekwoordelijke genadeklap uit aan het publiek dat maar al te graag KO ging.

Wat volgde was een wat vreemd carnavalesk en leuk bedoeld toneelstukje waarbij Nick zich met een petje, een zonnebril en een fles champagne verkleedde als een hip hopper, en zich zelfs aan een stukje hip hop waagde. Het bleek de opmaat te zijn naar het nummer ‘Zing!’, dat op het album wordt ondersteund door Jayh, en geproduceerd werd door Julien Willemsen die meer bekend is onder zijn nom de plume Jack Chirac, de man die Ronnie Flex en Lil’ Kleine groot maakte met zijn typische producties. Ook bij ‘Zing’ was op de stem van Simon te typische tuning plug in live te horen. Via een bijzonder goed gezongen ‘Ondersteboven’, waarbij Marcel Fisser ook weer meezong werkten Nick & Simon professioneel toe naar de pauze.

Na de pauze pakten Nick en Simon het programma wat losser aan; Ze leken er steeds meer lol in te krijgen. Helaas werd er nu ook weer veel comedy gemaakt, die niet altijd even leuk was, maar de zaal dronk uit de hand van mannen, dus daar waren absoluut geen klachten. Er was een kroegje nagebouwd op het podium en twee dames uit het publiek werden uitgenodigd een drankje te komen doen met Nick & Simon. De dames, Montana en Marie-Louise waren duidelijk in hun nopjes en de niet erg leeftijdsadequate pubergrapjes van Nick & Simon leken hun bevallen. De kroeg scene leidde naar het tijdperk waarop Nick en Simon nog Engelstalige covers speelden. Montana mocht een envelop trekken uit een koffer en dat bleek de titel ‘Chape of You ‘ van Ed Sheeran te bevatten. De heren speelden het nummer professioneel en prima begeleid. De zaal begon te swingen.

Na de kroegscene speelden de heren dan eindelijk met wat meer vaart door hun toch wel omvangrijke repertoire heen en kwamen er steeds meer hits en meezingers voorbij waarop het publiek zich makkelijk mee liet nemen. ‘Leve de Vrouw’, ‘Rome’, ‘De dag dat alles Beter is’ volgden elkaar in sneltreinvaart op. Kinderen dansten, handen in de lucht, het publiek amuseerde zich meer dan kostelijk. Voordat de mensen het wilden werd ‘Open je Hart’ gespeeld als laatste nummer. Nick en Simon kwamen andermaal naar Heerlen en lieten een prima indruk achter. Het verbaasd eigenlijk dat de heren nog nooit hebben deelgenomen aan het Eurovisie Songfestival. Hun muziek leent zich er prima voor.

Foto (c) Anita Martin, AnnaPileaFotografie

Deel: