Anneke van Giersbergen gaat al lange tijd mee in de muziekwereld, en komt, zo zegt ze zelf, al bijna honderd jaar in Hedon. Dertien jaar lang (van 1994 tot 2007) was Anneke lid van de band The Gathering en heeft in die tijd de hele wereld afgereisd en natuurlijk vele shows in Nederland gespeeld. Dit is dan ook de band waar de meeste mensen van Giersbergen van kent. Maar van Giersbergen heeft veel meer gedaan dan The Gathering. Samenwerkingen met Devin Townsend en Arjen Anthony Lucassen voor het Ayreon project zijn enkele voorbeelden. Maar ook haar eigen projecten als Agua de Annique en The Gentle Storm. En sinds 2016 speelt Anneke van Giersbergen met haar eigen band VUUR.

Bij het begin van het optreden werd meteen duidelijk dat dit een andere show ging worden dan andere shows van VUUR. Als eerste kwam drummer Ed Warby het podium op. Gevolgd door gitaristen Jord Otto en Ferry Duijsens. Anneke stond toen nog achter het podium te wachten, maar waar was bassist Johan van Stratum? Toen even later van Giersbergen onder luid applaus het podium op kwam lopen was het duidelijk: van Stratum was niet aanwezig.

Na het eerste nummer nam van Giersbergen het moment om even uit te leggen waarom de bassist wel te horen was maar niet te zien. “Johan is er vandaag wel. Hij kwam me vanmorgen zelf ophalen van huis. Maar onderweg naar Zwolle werd hij erg misselijk en hij ligt nu ergens hier in Hedon op de bank en voelt zich erg ziek. Gelukkig hebben we opnames van zijn baspartijen en kunnen we vanavond gewoon optreden.” En vroeg ze of het publiek ‘beterschap’ wou roepen, want dat kon hij vast wel horen. Hier werd dan ook door het publiek gehoor aan gegeven en een luid ‘beterschap’ en veel applaus was het resultaat. Meerdere keren tijdens de show zal van Giersbergen het hebben of het feit dat ze van Stratum erg mist op het podium maar dat hij echt te ziek is om te spelen. Enkele mensen uit het publiek vragen het zich luid af of het iets te maken heeft met vrijdag de dertiende. Dit vond van Giersbergen duidelijk ook erg grappig en zei: “Zou het?”.

De band speelde deze avond vooral nummers van hun eigen album maar er was ook ruimte voor meerdere andere nummers uit de lange carrière van Van Giersbergen. Zo moest er natuurlijk een nummer van The Gathering worden gespeeld maar bracht van Giersbergen ook een prachtige ode aan Chris Cornell met een akoestische uitvoering van ‘Like A Stone’. Dit was na een aantal stevige nummers van VUUR zelf en bracht een mooi contrast in de show. De zaal was volledig stil en van Giersbergen bracht het nummer prachtig. Na nog een akoestisch nummer was het, volgens van Giersbergen zelf, weer tijd om stevig te rocken. De rest van de show knalde de band dan ook zoals je van VUUR mag verwachten.

Foto’s (c) Filip Heidinga / Maxazine

Deel: