Dat een simpele vraag van drumster Marianne Madou aan liedjesschrijver Björn van der Doelen uit zou monden in een dubbelconcert had de Deurnese band Boven Water niet durven dromen. Het concert wordt dan ook niet gezien als een optreden met support maar als twee aparte optredens van Brabantse muzikanten.

De avond wordt geopend door Björn van der Doelen, voormalig voetballer, nu singer songwriter. Ook kennen we hem van de laatste Carnavals Reclame waar hij als als Sjefke Vaeren pleit voor twee vrije dagen tijdens carnaval. Daarnaast geeft hij zijn ongezouten en nuchtere mening in zijn YouTube filmpjes over actuele dingen die spelen in onze maatschappij, zoals prestatiegerichtheid en ideaalbeelden die ons voorgeschoteld worden. Sinds zijn eerste singel ‘Bende mal’ uit 2006 heeft hij samen met zijn Huursoldaten enkele albums uitgebracht. Het laatste en vierde album ‘De Cowboy, De Outlaw, De Sheriff en De Hoer’ is in april 2017 uitgekomen. Dit album heeft Björn in eigen beheer uitgebracht onder het label ‘Val allemaal maar kapot, ik doe het zelf wel’, zoals hij het zelf benoemde.

De muziek van Björn is rustig, ingetogen en uit zijn leven gegrepen. Bij elk lied heeft hij wel een verhaal uit zijn leven, gedicht of opgeschreven gedachten die hij deelt met het publiek. Hij speelde songs van zijn laatste twee albums, waaronder het lied ‘Moederke lief’ dat hij geschreven had voor zijn moeder. Hij herinnerde zich dat hij het voor de eerste keer gezongen had op de plek waar hij vanavond optrad. Dat familie en vrienden belangrijk voor hem zijn haal je uit zijn liedjes en verhalen, ook zijn vrouw ‘min meiske’ kwam geregeld naar voren terwijl hij aan het vertellen was. Het was alsof Börn in je huiskamer zat op een gezellige, muzikale zaterdagavond, maar dan wel op zijn Brabants.

Boven Water is een Nederlandstalige band uit Deurne en omstreken. De liedjes worden geschreven door zangeres Leanne Brood. Leanne, die niet alleen zingt maar ook haar eigen songs begeleid op gitaar en keytar, heeft altijd al muziek gemaakt. De band speelt naar eigen zeggen een stijlmix van De Dijk, Bløf, Acda en De Munnik en een tikkeltje Boudewijn de Groot. In 2004 nam ze haar eerste cd met eigen nummers op. In 2010 formeerde ze de band Leanne om haar muziek een extra dimensie te geven. De band stond onder andere op poppodium 013 in Tilburg. Na het Engelstalige debuut album ‘Moving’ heeft de band zich op enthousiaste reacties van familie en vrienden zich enkele jaren later gericht op Nederlandstalige muziek. Met deze andere richting is ook de bandnaam veranderd in Boven Water. Naast Leanne bestaat de band uit Wouter van Alphen (piano), Geert Korzilius (akoestisch/elektrisch gitaar), Brian van Kessel (basgitaar), Marianne Madou (drums) en Yvonne van Lieshout (tweede zang).

Tijdens de avond werden de bandleden tussen de songs door via een presentatie uitgebreid voorgesteld aan het publiek door de andere bandleden. Met aanstekelijke liedjes zoals oa.; ‘Mooie, mooie vrouw’, ‘Nergens heen’ wisten ze het publiek in te pakken door het creatief om te springen met beeldspraak en dubbelzinnigheid. Boven Water zingt alleen eigen geschreven liedjes, maar daar maakten ze vanavond een uitzondering op door ‘Het Dorp’ van Deurnenaar Friso Wiegersma (zoon van dokter-schilder Hendrik Wiegersma) wat hij schreef voor zijn vriend Wim Sonneveld, te laten horen.

Ook gaf Leanne aan dat ze haar vorige Engelstalige songs omgezet had in Nederlandstalige liedjes, wat overigens verrassende wendingen gaven aan bijvoorbeeld de titel van de songs, een voorbeeld hiervan is ‘Vanaf de dag’ wat eerst ‘I believe’ heette. Daarnaast vertolkten ze het lied ‘Allemaal verdronken’ waarmee ze in 2016 mee gedaan hadden voor Het beste Maatschappijlied in Scheveningen. Dit jaar doen ze mee aan de Popronde, het grootste gratis reizende muziekfestival van Nederland. Na afloop was het publiek razend enthousiast wat Boven Water had laten zien en vooral horen. Een mooie, muzikale Nederlandstalige avond was het in het Cultuurcentrum in Deurne. Een echt Brabants Onderonsje.

Foto’s (c) Josanne van der Heijden

Deel: