We horen hier in Europa niet zo vaak popmuziek uit Zuid-Afrika. Als ik even terugdenk, dan kom ik op de meidengroep Clout die twee hits had, Johnny Clegg met zijn prachtige ‘Scatterlings of Africa’, en verder in het jazzidioom de onlangs overleden Hugh Masakela en natuurlijk de koningin van de Afrikaanse muziek Miriam Makeba. Nu is er dan Jeremy Loops, type surfer dude die Europa wil gaan veroveren met zijn singer-songwritermuziek die de laatste tijd enorm populair is. Denk maar aan artiesten als James Bay, Sam Smith of Jack Johnson.

Jeremy Loops is sinds ongeveer vier jaar al een ster in wording in Zuid-Afrika. Hij debuteerde op nummer één in de iTunes charts, kreeg volop radio airplay, en ontwikkelde al snel een haast devote cult following in zijn thuisland. Na een paar jaar intensief touren waarbij ook de Verenigde Staten en Europa al werden aangedaan, ging Jeremy de studio in om dit tweede album ‘Critical as Water’ op te nemen.

Dat het Loops en zijn platenmaatschappij er serieus om te doen is een internationale doorbraak te bewerkstelligen blijkt wel uit het feit dat het nieuwe album gemaakt werd met producers als Jake Gosling (James Bay, Lady Gaga, Shawn Mendes) en Will Hicks (Ed Sheeran, Lilly Allen, Bastille) . Het zijn dan ook precies deze artiesten die je hoort doorklinken in de productie van dit album.

‘‘Critical as Water’ klinkt heel fris en is mooi en helder geproduceerd. Jeremy Loops heeft een stem en frasering die mij bij tijd en wijle doet denken aan een vrolijke Michael Franti. De muziek is weliswaar modern geproduceerd, maar blijft duidelijk in de basis echt singer-songwriter. Een van de beste nummers op het album, ‘Waves’ combineert een lekkere gitaarlick als hook, met mooie vocals waaruit de Zuid-Afrikaanse origine blijkt met een prachtige laid back zang. Productie is niet te overdadig en versterkt de muziek.

Op de nummers ‘ the Shore’ en ‘ Runaway Kids’ wordt Loops bijgestaan door de rapper Motheo Moleko , die daardoor op dit album ook een mooi internationaal podium geboden krijgt . ‘ Runaway Kids’ heeft zeker de potentie een zomerhit te worden, met de vrolijke beats en het terugkerende koor.

Persoonlijk vind ik Jeremy Loops het lekkerst op dreef in een echt popnummer als “ Let it Burn’ . Ook weer heerlijk laid back gezongen met zomerse ritmes en niks aan de hand arrangement. Heerlijke zomerse muziek die het goed zal doen op lazy zomerse festivals, maar ook tijdens de lange rit naar het strand. Pas op het laatste nummer laat Jeremy Loops de mantel van productie en commercie vallen en laat hij zijn echte kracht horen in het mooie ‘ Hues of the Fall’ een mooie showcase voor zijn echte kunnen als singer-songwriter en een display voor zijn mooie stem. Zonder twijfel het mooiste nummer van het album.

Hou je van singer-songwriter muziek en ben je op zoek naar een frisse ‘ bite’ die weer wat anders brengt dan de eerder genoemde voorbeelden, dan is ‘ Critical as Water’ een goede keuze. Verbreed je horizon. ‘ Critical as Water’ moest ik een paar keer beluisteren om hem lekker te gaan vinden. Dat is mooi, dat is goed. Prima als je een beetje moeite moet doen om je in te voelen in dat hele creatieve proces dat het make van zo’ n album is. Jeremy Loops dubbeltje valt op de goede kant, muziek ligt bovenop , de commercie ligt beneden, maar is er wel degelijk. Verstandig van Jeremy. Binnenkort speelt Jeremy live in Nederland. Dat worden vast en zeker feestjes. (7/10) (Bertus)

Deel: