In 2012 begonnen gitarist Micha Sprenger en zanger en harmonicaspeler Kevin de Harde als een soort van zijproject met The Damned And Dirty. Dit sloeg al vrij snel aan bij het publiek en de band groeide steeds groter. Nu, zes jaar, vier albums en een single later is The Damned And Dirty niet meer weg te denken uit de Nederlandse blueswereld. Een vorig jaar gestarte crowdfundingsactie heeft geresulteerd in de EP ‘Revelation’, die nu verkrijgbaar is.

Op de EP staan zes zelfgeschreven nummers. Micha en Kevin worden begeleid door Mario Goossens (drums), die ook de productie heeft gedaan, Karel van Mileghem (bas), Bram Slinger (toetsen) en Marlou Vriens (achtergrond zang). Producer Goossens, ook bekend als drummer van het Belgische Triggerfinger, heeft aan vijf van de nummers mee geschreven. Zijn invloed is mede debet aan het strakke en stevige geluid van de band. Zelf geven de heren aan dat het tijd was voor iets nieuws. En dat is duidelijk gelukt. Wat stijl betreft heeft de band de focus wat meer gericht op rock dan de blues en roots, die we van de vorige platen kennen. De eerste twee nummers, ‘High And Fine’ en ‘Been A Liar’ zijn prettig swingend rockende bluesnummers. ‘Ain’t That Something’ begint met een ongeveer zelfde drum-intro als het voorgaande nummer voordat het ritme omhoog gaat en het absoluut duivels gaat klinken (in de positieve zin dan). ‘Head Down In The Darkness’ is een haast net zo griezelige talking blues. Met het titelnummer ‘Revelation’ keert de band terug naar de blues en de uitsmijter ‘I Know It’s Right’ rockt naar het einde van de plaat.

Het is even wennen aan de nieuwe koers van The Damned And Dirty. Maar het stevige geluid bevalt prima. Jammer dat het hier ‘slechts’ om een EP gaat. Wat mij betreft hadden er meer van dergelijke nummers op mogen staan. (8/10) (Eigen productie)

Deel: