The Voice of Venlo, Boris woont al 12 jaar niet meer in Venlo. Via omzwervingen (Hilversum, Amsterdam, Londen,) woont hij inmiddels al geruime tijd in Haarlem. Toch wordt de sympathieke zanger nog steeds in verband gebracht met de Limburgse stad. We spraken Boris, terwijl hij even aan het bijkomen was van zijn opnames in de studio, waar hij bezig is met zijn nieuwe plaat ‘NEON’. Gezien de temperaturen buiten spraken we binnen af, in een van Boris’ favoriete stekjes in de stad. Onder het genot van een warme cappuccino spraken we onder andere over Haarlem, het verleden, zijn aankomende album, tournee en crowdfunding.

“Haarlem is een prettige stad”, zegt Boris. “Ik voel me op m’n gemak. Binnen Nederland zou ik niet snel ergens anders willen wonen. Het heeft hier toch iets bourgondisch. Amsterdam in het klein, maar dan toch een stukje pittoresker. Ik ben niet snel gehecht aan een plaats, ik kan me ergens wel snel prettig voelen, maar ik ben niet iemand die een plek snel mist. Dus nee, ik heb nog wel wat familie in Venlo, waardoor ik er nog wel eens kom, maar verder mis ik het niet echt.”

Boris’ nieuwe plaat heet ‘NEON’, zijn tour ‘Keep the funk alive’. Het is de opvolger van zijn voorgaande tour ‘Keep the soul alive’. Blikken we terug naar de beginjaren van de zanger, komen we uit bij zijn groep SoFuJa (Soul, Funk, Jazz)., waardoor we al bijna moeten gaan denken aan een ‘Keep the jazz alive’- tournee in 2019. “Ja, qua volgorde zou het kloppen, maar het is toeval, hoor. Sinds ik terug ben gekomen uit Londen zijn er op zakelijk gebied ook wat mindere dingen geweest, en met ‘Keep the soul alive’ en ‘Keep the funk alive’ ga ik zo terug naar de basis.” Dus toch? “Nee, ik heb er niet echt naar gekeken, het was meer een geintje, een slogan… Het kwam meer op toen ik gevraagd werd: “Omschrijf jezelf eens in 1 zin”. Toen kwam ik met ‘Keep the soul alive’. Nu hebben we ‘Keep the funk alive’, dat sluit daar gewoon bij aan. Veel mensen hebben de titel ‘Keep the soul alive’ serieus genomen, maar het was meer een geintje.” Het waren juist de fans die zeiden: “Voor ons klopte het gewoon, ‘Keep the soul alive’.” “Kijk, ik ben authentiek, altijd geweest en ook gebleven. Als je kijkt naar de muziek die ik maakte de laatste jaren, ik ben altijd bij de kern gebleven. Mensen herkennen het direct. “

Dat Boris een mindere periode achter de rug heeft, is een open geheim. Een faillissement van zijn bedrijf Bo Rush in 2016 zorgde ervoor dat hij emotioneel helemaal instortte. Toch laat de goedlachse zanger het hoofd niet hangen en blijft hij positief, zolang het lukt. “Ja natuurlijk sta ik positief in het leven”, schreeuwt hij bijna uit, “Ik moet wel zeggen: het verwerkingsproces gaat niet over rozen. Maar je moet jezelf opkrikken, iedere dag je best te doen, ook op de momenten dat je jezelf ellendig voelt. Als je dat niet doet – dan is mijn overtuiging – ga je jezelf verliezen. Ik heb nog steeds wel momenten dat ik het zwaar heb. Ik vraag me vaak af wat de mensen in mijn omgeving ervan vinden, wat het publiek ervan vindt. Dat zijn allemaal overwegingen die je meeneemt in hetgeen wat je uitstraalt. De conclusie daaruit is wel dat ik denk: Kom op, je moet niet te lang blijven hangen maar gewoon terugvechten; Positief blijven!”

Voor zijn nieuwe album ging de zanger met een nieuw idee aan de gang: Crowdfunding. “Dat is voor mij allemaal nog erg nieuw, maar ik moest het gewoon proberen. Mijn vorige album ‘Gold’ bracht ik uit bij Decca. Dat was een prima samenwerking, absoluut! Maar op deze manier kan het ook. Natuurlijk, je moet het allemaal wel zelf doen, maar je hebt de controle er over en blijft eigenaar van wat je maakt. Dat biedt weer mogelijkheden naar het buitenland, voor als we een release willen in het buitenland. Een heel album zelf financieren lukt me niet, dus zocht ik toenadering tot de fans. Voor de fans zelf is het mooi, want door de crowdfunding is het album ook een beetje van hen. En daar ben ik dan ook super dankbaar voor. Het is een persoonlijk album dat we echt voor de fans maken dan; Door de fans en voor de fans. Dankzij de fans. Het nieuwe album komt op zo’n manier nog dichterbij.”

Sinds een paar maanden heeft Boris een nieuwe manager. Een waarmee de zanger een compleet andere band heeft. Een andere benadering, en dat merkte hij direct. “Mijn nieuwe manager heeft niet altijd het ‘managerskoffertje’ bij zich. Niets ten nadele van mijn oude managers, die ook stuk voor stuk goed zijn, maar Mark is meer een mensenmens. Het voelt vaak niet echt als een ‘manager-manager’, hij is veel persoonlijker. Dat je van elkaar leert in zo’n proces waarin we nu zitten, dat vind ik erg prettig bij hem. 2017 stond in het teken van mijn comeback. Dat is goed gelukt, en samen met hem ben ik 2018 ingestapt met de crowdfunding voor m’n nieuwe album, ‘NEON’.” Eindelijk, zullen veel fans hebben gedacht, want al eerder wilden zijn fans al een crowdfunding actie voor een nieuw album voor de zanger opzetten. Nu in 2018 is hij er echter pas aan toe. “Het is een geweldig concept”, geeft Boris meteen toe, “Het hele concept is erg speciaal voor de fans, maar zeker ook voor mij. Je houdt de lijntjes korter met de fans, en de gedachte erachter vind ik een mooi iets. En je fans zijn toch de mensen waar je het voor doet.” De zanger heeft dan ook een erg hechte groep fans, die alles wat de zanger doen en laat volgen. “Maar ik moet zeggen, ze zijn erg respectvol. Ik ben dus erg blij met ze.”

Toen Boris met het idee kwam om een crowdfunding op te zetten voor zijn vijfde album, kwam direct de vraag of er dan geen labels meer geïnteresseerd waren in de zanger. Dat is (gelukkig) niet de reden geweest van de actie. “We zijn niet eens bezig geweest met een platenlabel”, verklapt Boris. De keuze geeft de zanger wel wat meer werk, want nu moet de opname, de mensen, mixen, masteren, artwork, het drukken en zelfs de promotie zelf worden ingekocht en geregeld. “Het was gewoon een andere keuze om het zo te proberen, we hebben niet eens een label aangeschreven.” Om het hele proces te bekostigen heeft de zanger een crowdfunding opgezet waar mensen bij voorbaat een gesigneerd album kunnen kopen, maar ook een bezoek aan de studio tijdens de opname, een persoonlijke boodschap of zelfs een privé concert bij de fans thuis zitten in het pakket.

Op 20 april geeft Boris een show in Paradiso. Maar wat als de crowdfunding niet slaagt, want dan krijgt iedereen zijn geld terug. “We gaan sowieso een nieuwe show doen”, zegt Boris, “Ja, ik ben afhankelijk van de crowdfunding, maar we gaan er van uit dat 20 april in ieder geval een compleet nieuwe show het podium op gaat. “Het is heel leuk, zo’n crowdfunding, maar het is ook zenuwslopend. Maar wel op een positieve manier. Het is helemaal nieuw voor me: Mensen zeiden: “Probeer het eens.“, dus dat advies heb ik gevolgd. Maar gaandeweg zie je pas waar je allemaal rekening mee moet houden. Hoe wil je je fans bereiken, dat is ook de vraag. Je kan wel alles op social media posten, maar ook dat heeft een eindbereik. Zo’n proces kost geld en moeite, en ik ben op het moment even niet de meest relevante artiest op de podia, dus de televisieprogramma’s staan niet in de rij op het moment. Maar we doen ons best!”

Deel: