In Amerika gebruikt men met regelmaat het gezegde pushing the river, wat in feite betekent ‘het tevergeefs tarten van bepaalde natuurkrachten’. Bij het titelloze debuut van de Nederlandse indiefolksensatie Rosemary & Garlic kruipt een soortgelijk gevoel te boven. De liedjes van Anne van der Hoogen (zang/gitaar) en Dolf Smolenaers (toetsen/electronica) zijn van haast onaardse pracht en raken je middenin het hart. Live wordt het duo versterkt door Dionne Nijsten (cello) en Tim Vermulst (drums, Moog).

De expressieve, spatzuivere stem van Van der Hoogen vormt het aandachtspunt, Smolenaers schildert inventief en met geluidslandschappen eromheen. We hadden het al over natuurkrachten: het is onmogelijk de tranen te bedwingen op liedjes als ‘I’ll Come To You’ en ‘Old Now’. De laatstgenoemde song is inmiddels meer dan 7 miljoen keer beluisterd. Op Bandcamp werd Rosemary & Garlic uitgeroepen tot de best verkochte folk-act, met slechts een eerste EP, ‘The Kingfisher’, op zak. In rap tempo wint Rosemary & Garlic nieuwe zieltjes. Niet de minsten ook: Simon Raymonde (Cocteau Twins, Lost Horizons) en Laura Marling hebben het loftrompet al opgepikt.

Rosemary & Garlic staan op 15 april in Rotown in Rotterdam.

Deel: