Noem je de naam Hackett dan roept menigeen ‘Steve’, ooit gitarist van Genesis en later zeer succesvol op de solotoer. Maar het gezin Hackett heeft nog een minstens zo goed muzikant voortgebracht, namelijk John Hackett. Deze jongere broer van Steve is multi-instrumentalist, die naast fluit, zijn hoofdinstrument, ook gitaar, bas en toetsen bespeelt. Hij komt uit de klassieke- en jazzhoek, heeft deel uit gemaakt van de band van zijn broer en werkte onder meer met Anthony Phillips (voorganger van broer Steve bij Genesis), the English Flute Quartet, Westminster Camerata en was lid van het trio Symbiosis, waarmee hij zogenaamde ambient music maakte. Pas tegen zijn vijftigste bracht hij zijn eerste cd uit met eigen band.

Onder de John Hackett Band is onlangs het album ‘We Are Not Alone’ verschenen, een studio-cd met als extraatje de live-cd ‘Another Live’. Op de cd wordt Hackett begeleid door Nick Fletcher (gitaren), Jeremy Richardson (basgitaar en zang/gitaar op een van de nummers) en Duncan Parsons (drums, triangel, toetsen). En grote broer Steve Hackett speelt op een van de nummers mee op mondharmonica.

 

 

Op ‘We Are Not Alone’ staan negen door de band geschreven nummers, waarvan het grootste deel door Hackett. De band brengt een combinatie van progrock, folk, classic rock en jazz. De hoofdrollen worden duidelijk ingenomen door Johns fluitspel en het grandioze gitaarwerk van Nick Fletcher. Deze klassiek geschoolde gitaarvirtuoos domineert met zijn soms rustig en smaakvolle en dan weer felle, vingervlugge spel. Ieder nummer is anders. Het is moeilijk om een favoriet aan te wijzen, maar de meeste indruk maakten op mij de opener ‘Take Control’, een stevig nummer met invloeden uit blues en folk, het rustige ‘Summer Lightning” en het door Duncan Parsons geschreven “Queenie and Elmo’s Perfect Day”, waarin bas en drums de hoofdrol spelen.
De tweede cd is een registratie van een optreden op 7 mei 2016 voor de Classic Rock Society in Maltby. Hier laat de band met negentien nummers horen dat zij ook live hun mannetje staan.

Na beide cd’s uitgebreid beluisterd te hebben kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat we hier met een meesterwerk te maken hebben. Gemaakt door vier topmuzikanten, die samen een hechte band vormen. Uitstekend. (9/10) (Esoteric Antenna)

Deel: