Toen John Lodge twee jaar geleden zijn solo-cd ‘10,000 Light Years Ago‘ uitbracht, stond voor hem meteen vast dat hij met een eigen band daar ook mee wilde gaan toeren. Bij zijn eerste soloplaat ‘Natural Avenue’ uit 1977 is het er door de werkzaamheden bij de Moody Blues niet van gekomen. En nu moest het anders, vond hij. Hij vormde een band rond zich, die bestond uit Alan Hewitt (keyboards/music director) en Norda Mullen (fluit), die beiden deel uitmaken van de Moody Blues entourage. Gordon Marshall (drums, ex-Moody Blues), Tim Maple (gitaar) en Gemma Johnson (cello) completeren de club.

Met deze groep werd in 2016 rondgetoerd in het Verenigd Koninkrijk. Het laatste concert van de tournee vond plaats in Johns geboortestad Birmingham. De zaal waar het gebeurde was de Birmingham Town Hall, een zaal met speciale herinneringen voor John Lodge. Lodge heeft hier veel artiesten, waaronder de legendarische Buddy Holly & the Crickets zien optreden.

John Lodge live

Dit concert is volledig opgenomen en nu uitgebracht onder de titel ‘Live from Birmingham – The 10,000 Light Years Tour‘ op cd, dvd en als 180 grams rood vinyl dubbelalbum. De boxset bevat behalve een cd en dvd van het concert ook een ‘behind the scenes’ bonus-dvd. Het artwork op de hoes is gedaan door de legendarische Roger Dean. Wat op de dvd getoond wordt is een concert zonder trucs, zonder opsmuk en fratsen. Maar gewoon zes uitstekende muzikanten die doen wat ze het beste kunnen, namelijk prima muziek maken. John Lodge en band hebben er duidelijk zin in.

We horen een aantal Moody Blues klassiekers als ‘I’m Just a Singer (In A Rock and Roll Band)’, ‘Ride My Seesaw’ en ‘Isn’t Life Strange’, enkele nummers van Johns recente soloalbum en een van het album ‘Blue Jays’, dat hij samen met Justin Hayward opnam. Het grootste deel zijn nummers die dus nooit eerder live te horen zijn geweest. Het livegeluid van de band is steviger dan we van de Moody Blues gewend zijn. De invloed van music director Alan Hewitt met zijn jazz- en fusionachtergrond is daar waarschijnlijk mede debet aan.

Over het geheel genomen is ‘Live from Birmingham – The 10,000 Light Years Tour’ gewoon een prima cd/dvd. Zonder fratsen en trucs, maar gewoon prima muziek. (Pledge Music) (8/10)

Deel: