Vrijdagavond arriveerde Young Gun Silver Fox in Hedon te Zwolle samen met het voorprogramma Samuel Jack. Samuel Jack heeft veel raakvlakken met Matt Simmons en heeft een heerlijke warme stem. Al in het tweede nummer kreeg hij het publiek klappend mee. Samuel werd begeleid op piano, drumbox en gitaar; Dus met vier personen op het podium was het verre van een singer songwriter pur sang. Van Samuel Jack gaan we zeker nog meer horen want zo’n warme soulvolle stem verdient het om opgemerkt te worden.

Young Gun Silver Fox

Toen Young Gun Silver Fox opkwam, was de grote zaal in Hedon nagenoeg vol. Ook het boven balkon stond propvol. Shawn Lee (Silver Fox) keek verbaasd, want hem was verteld dat het balkon gesloten zou blijven. Op het laatste moment was het echter nog hard gegaan met de kaartverkoop. Geheel terecht, want Young Gun Silver Fox maakt kwaliteitsmuziek. Door dit jaar op een aantal festivals in Nederland op te treden zijn ze opgevallen, en nu al kunnen ze zelf volle zalen op eigen kracht bewerkstelligen. De kracht van de band zit  ‘m in het feit dat alles wat je hoort klinkt direct heel vertrouwd klinkt, ook al ken je hun enige plaat ‘West End Coast’ niet eens.

De band maakt typische muziek uit de jaren ’70 van de West Coast van de USA. Zanger Andy Platts (Young Gun) klinkt net als de heren van Steely Dan. Hun muziek heeft daar dan ook veel van weg. Op hun eerste platenhoes en als achtergrond op het podium zie je dan ook de heerlijke lange palmbomen staan die zo typisch zijn voor de streek California. Zelfs in Zwollywood voelde het vrijdagavond aangenaam warm aan.

De hele avond heb je het gevoel dat Donald Fagen ten tijde van ‘The Nightfly’ aan het spelen is. Hetgeen je als een compliment mag opvatten, want dergelijke warme herkenbare kwaliteitspop met heerlijke meerstemmige zang live brengen lijkt eenvoudig maar is hard werken. Vooraf denk je dat de deze maand overleden Walter Becker nog wel even geëerd zou worden, maar praatjesmaker Shawn Lee refereerde aan andere helden, zoals aan een concert van de Urban Dance Squad dat hij lang geleden bijwoonde, en zo wist hij nog wat Nederlandse bands te noemen die hij goed vindt.

Nieuwe nummers

De band speelde ook al wat nieuwe nummers van de plaat die er volgend jaar aan gaat komen en daarbij viel op dat de gitaar van Shawn Lee heerlijk ‘gedoseerd’ los mocht gaan. De combinatie van de stem van Andy en het relaxte gitaarspel van Shawn zorgde met name in de nummers ‘Pocket’ en ‘You Gotta smile’ voor een heerlijke sound en sfeer. Het eerste nieuwe nummer dat ze speelden was ‘Midnight in Richmond’ en ook de nieuwe single ‘Lenny’ klinkt als of je het al eerder hebt gehoord. Prater Shawn vroeg nog of het publiek een mooie nieuwe titel wist voor de plaat en nadat Andy de naam ‘Zwolle’ een paar keer goed probeerde uit te spreken kwam het publiek ook niet veel verder dan ‘Zwolle’ en ‘Zwollywood’. Shawn is daar nog niet tevreden over want dat bekt niet zo lekker, volgens hem. De zoektocht zal tijdens de komende concerten nog wel vervolgd worden.

Het laatste nummer van de set, ‘Lolita’, en de toegift ‘Long way back’ waren passende afsluiters van een avond waarop het geluid klonk als een klok en Shawn Lee voor een speelse lach tijdens zijn praatje tussen de nummers zorgde. Een avond waarbij met name opviel hoe men met speels gemak de muzikale lat van hun voorgangers (Steely Dan/Eagles/Hall & Oates) net zo hoog legde en dat met gemak evenaarde. Een avond waarbij de oortjes heerlijk verwend werden.

Foto (c) René Obdeijn

Deel: