Back to the future met Orchestral Manoeuvres in the Dark. Het succesvolle synthwave collectief van Andy McCluskey en Paul Humphreys uit Liverpool werd in de jaren tachtig bekend met tracks als ‘Enola Gay’ en ‘Joan Of Arc (Maid Of Orleans)’. Geïnspireerd door klasse-acts als Kraftwerk en Tangerine Dream waren zij hun tijd ver vooruit. Na vier jaar afwezigheid keert OMD terug naar Nederland voor een exclusieve Nederlandse show. Op dinsdag 5 december staan zij in 013.

Begin jaren tachtig brak synthwave/postpunkgroep Orchestral Manoeuvres in the Dark door met ‘Enola Gay’. Een extreem dansbare en aanstekelijke plaat over de gelijknamige B59 bommenwerper die de atoombom op Hiroshima wierp. In Nederland speelde OMD zich definitief in de kijker met conceptplaat ‘Dazzle Ships (1983)’. Het ondergewaardeerde meesterwerk bevatte onder meer ‘Joan Of Arc (Maid Of Orleans)’ en geldt als één van de meest experimentele popalbums uit die tijd.

OMD ging er vanaf 1997 een tijdje tussenuit maar reformeerde in 2005. Sindsdien verschenen ‘History Of Modern (2010)’ en ‘English Electric (2013)’, hun tweede conceptplaat die qua sfeer en thematiek perfect aansluit op ‘Dazzle Ships’. OMD heeft zich sinds de heroprichting opnieuw uitgevonden en vond een fantastische balans tussen het oude geluid en de geniale Tron soundtrack van Daft Punk. This is what the future sounds like: soms is het stuwend en hoekig, later orkestraal of melancholische elektropop.

In totaal verschenen van Orchestral Manoeuvres in the Dark al twaalf studioalbums, daar komt in september ‘The Punishment Of Luxury’ bij. Naast zwevende melodieën en vervormde vocalen zal deze plaat ook een krakende industrial-sound krijgen. Op dit essentiële derde album sinds de reformatie rust veel druk voor de band. Vergeet niet dat OMD onder die druk in 1981 ‘Architecture & Morality’ afleverde, voor veel fans hun ultieme klassieker. Op dinsdag 5 december kan jij dit zelf live meemaken. Dan komt Orchestral Manoeuvres in the Dark naar 013.

Deel: