Vandaag is het langverwachte tweede album ‘Rouge’ van Thomas Azier uitgekomen. Waar Azier’s met platina bekroonde debuut ‘Hylas’ nog in de industriële barakken van Berlijn was ontstaan en opgenomen, toog Azier voor ‘Rouge’ grotendeels naar Parijs. Ook qua geluid vaart Azier een nieuwe koers, zoals op de single ‘Talk to me’ is te horen.

De titel ‘Rouge’ is geïnspireerd op de Franse frase ‘le fil rouge’, die wij in Nederland kennen als ‘de rode draad’. Er zijn er, volgens Azier, meerdere op ‘Rouge’ te vinden, die met elkaar verweven zijn. Zo is de piano een belangrijke rol toebedeeld en hoewel het digitale werk ook op ‘Rouge’ niet ver te zoeken is, maakt Azier op dit album duidelijk een muzikale ommezwaai naar een meer analoog, warmer geluid. Terugkijkend op zijn debuut is Azier trots, maar merkt ook op dat hij gegroeid is, in vele opzichten. Zijn meer gerijpte persoonlijkheid klinkt door in liedjes als ‘Call’ en ‘Starling’, waarin hij ruimte geeft aan passie en zelfvertrouwen. Identiteit is dan ook een opvallend thema op ‘Rouge’. Zelf zegt Azier: “als artiest moet je soms een vergrootglas op bepaalde aspecten van je persoonlijkheid (durven) zetten”. Samen met zijn broer en vocal coach Isa werkte hij aan de teksten voor de liedjes op ‘Rouge’.

Voor de productie belandde Azier in een Normandisch kasteel, waar producer Dan Levy (The Dø) een ultramoderne studio heeft laten bouwen. Voor Azier, die ‘Hylas’ letterlijk in onbewoonbare industriële panden opnam, was dat even wennen. Azier en Levy namen alle instrumenten live op, waarna ze werden gesampled op de computer. Ze vonden een stijl waarin Azier’s liefde voor zowel het Duitse minimalisme als het warme geluid van de Franse productietechnieken uit de vroege jaren ‘70 verenigd zijn.

Live
Thomas Azier is op woensdag 24 mei te zien in Doornroosje (Nijmegen), donderdag 25 mei in De Effenaar (Eindhoven ) en vrijdag 26 mei in De Melkweg (Amsterdam). Azier staat zaterdag 17 juni op het Best Kept Secret Festival in Hilvarenbeek.

Deel: