George Clinton is de 75 inmiddels gepasseerd maar heeft nog steeds het tourschema van een jonge muzikant. In 16 dagen bezoekt hij 7 Europese landen om maar liefst 14 shows te geven! De zelfontwikkelde muziekstroming P-Funk lijkt meer te leven dan ooit. In een bijna uitverkochte Paradiso liet de meester zien hoe de jaren 70 funk in 2017 hoort te klinken. Samen met Parliament Funkadelic draaide hij de tijd 40 jaar terug.

George Clinton

George Clinton

Bij de opening was al meteen duidelijk dat er geen halve maatregelen zouden worden genomen. Een podium vol gitaristen, blazers en voorgrond zangeressen. De een nog extravaganter gekleed dan de ander. Een drummer in een fluorescerende fleecetrui, een gitarist met regenboog dreadlocks maar de “oude” meester zelf was natuurlijk het meest in het oog springend met zijn kleurrijke klederdracht.
Waar bijna elke artiest de eerste 10 minuten gebruikt om de sfeer te proeven, ging maandagavond vanaf de eerste minuut het gas er op. ‘Atomic Dog’ is waarschijnlijk het meest gebruikte nummer waar samples van zijn geleend. Rappers Snoop Dog en Lil Bow Wow maakte bijvoorbeeld graag gebruik van de samples uit dit nummer.

Dat het muzikaal wel goed zit hoeft George Clinton niet meer te bewijzen met al zijn vlieguren. Wat hij echter verdomd slim doet is om steeds weer vernieuwingen te integreren in de show. Een rapper met heuse gouden grill (lees: tanden) en een paar MC’s die keer op keer het publiek ophitsen. Maar ook een clownesk figuur die af en toe zijn verkleedkist leeg trok en kunstjes vertoonde. Niets was over-the-top of irritant, maar gewoon goed gedoseerd.

Het blijft heerlijk om te zien dat de oude funkmaster nog zo vreselijk geniet op het podium. Af en toe zittend op een speakerbox om even uit te rusten. Precies zoals wijlen Solomon Burke kon genieten van zijn band, zo zat George Clinton soms om zich heen te kijken naar die fanatieke honden om hem heen. Zelfs een aangeboden joint uit het publiek werd niet afgeslagen en ging, gepaard met een grote glimlach, een rondje langs de muzikanten.

Maggot Brain

De voormalige gitarist Eddy Hazel bracht destijds zo’n bijzonder geluid dat hij tot op heden steeds weer in de gitaristen top 100 belandt. Toch is het niet te ontkennen dat zijn opvolger Dewayne “Blackbyrd” McKnight minimaal een paar plekken boven hem hoort te staan. Na jaren ervaring heeft hij de beroemde solo van ‘Maggot Brain’ zich volledig eigen gemaakt. wie het nummer niet kent zou deze moeiteloos aan Pink Floyd toe eigenen, zo vreselijk episch mooi. De solo duurt ook in 2017 bijna 10 minuten en geen moment verlies je de aandacht. De snelheid, behendigheid van Dewayne en speelplezier spatte van het podium.

Publiekslieveling, en de grootste hit van Clinton, ‘We’ve Got The Funk’ werd minutenlang uitgebouwd naar één groot dansfeest in Paradiso. Zelden heeft Paradiso twee uur lang op haar grondvesten geschud als maandagavond. De terugkeer van George Clinton in Paradiso in 2018, is waarschijnlijk dezelfde avond weer geboekt.

Foto’s: Armand Hoogland

Meer foto’s op onze Facebookpagina

Deel: