Wat moet je nog schrijven over Racoon. Wie kent deze band niet? Groot geworden door hits als ‘Love You More’, ’Brother’ en “No Mercy’. Maar ook winnaar van de popprijs in 2012. Woensagavond stond de band in een uitverkocht Hedon in Zwolle. En uitverkocht was het, er zullen maar weinig kaartjes ongebruikt op de keukentafel zijn blijven liggen.

Daniel Docherty

Het voorprogramma van de avond werd verzorgd door de Schotse Daniel Docherty. Vooraf waarschuwde deze sympathieke zanger ons al voor zijn vreemde gezichten tijdens zijn gitaarspel. En die waren talrijk; zijn gitaarspel is dan ook niet het gebruik van alleen de zes snaren die een gitaar telt. Het veelvuldig gebruiken van de kast en de hals van dit instrument maakte het een genot om te kijken naar deze singer/songwriter die ooit begon als straatmuzikant.

Bij het eerste nummer was het voor de zanger nog even wennen maar na twee nummers kreeg hij de zaal goed warm. Bij het nummer ‘Garden in the Snow’ vertelde hij het verhaal dat hij, toen hij als straatmuzikant ‘Tears in Heaven’ speelde van Eric Clapton, werd aangesproken door een wat oudere vrouw die vertelde dat dat nummer haar deed denken aan haar overleden man. Haar verhaal was de inspiratie voor dit ingrijpend nummer. Een stille zaal was het gevolg, fantastisch! Ook Bart van Racoon had alleen maar lovende woorden voor Daniel Docherty.

Racoon

Na een klein half uurtje ombouwen was het tijd voor de hoofdact, Racoon. Een optreden van Racoon staat voor een goed concert, goed op elkaar ingespeelde artiesten die elkaar feilloos aanvoelen. De band weet zo een performance neer te zetten dat je het gevoel hebt dat je in een bruin cafe bent in plaats van een grote zaal. Ook humor wordt gebruikt om de zaal los te krijgen, iets wat ze overigens bij iedere zaal gebruiken. Bijvoorbeeld het verhaal van ‘Tommy’, iets wat bij ieder concert weer terug komt. Als toevallig passant merk je dat niet, maar als fan (die ieder concert af gaat) krijg je het gevoel van een ingestudeerd geheel.

Dit jaar heeft Racoon al een nieuwe EP uitgebracht en de kans is groot dat het niet bij deze EP blijft dit jaar. Van de 5 nummers die hierop staan werden er 3 gespeeld in Zwolle. Deze nieuwe nummers passen moeiteloos tussen de oude hits waarbij ‘Tears for Diamonds’ de eerste is. En toch blijven de oude hits goud voor Racoon, “No Mercy’, ‘Liverpool Rain’, ‘Took a Hit’ allemaal worden ze moeiteloos meegezonden door de zaal. Hierbij merk je dat de meeste bezoekers komen voor de hits. Er was maar een handje vol ‘echte’ fans dat alle 20 nummers meezingen.

Hoogtepunt van de avond was het nummer ’Don’t Give Up the Fight’. Door het verhaal van Bart voor de start van dit nummer maakte dit nummer behoorlijk wat emoties los in de zaal. Afsluiter van de avond was het nummer ‘Fun we had’, een nummer dat vaker als afsluiter gebruikt wordt.

Foto’s (c) Robert Westera

Deel: