Onder de titel ‘Mogoya’ verschijnt op vrijdag 19 mei het langverwachte nieuwe album van Oumou Sangaré. Het album komt uit op nieuwe label Nø Førmat! en bestaat uit een prachtige verzameling van originele nummers, die als altijd een krachtige boodschap bevatten. Oumou’s kenmerkende sound is diep geworteld in de Malinese traditie, maar op dit album laat de West-Afrikaanse zangeres ook een verrassend hedendaags geluid horen. Op zondag 2 april is Oumou Sangaré te zien in het muziekprogramma VPRO Vrije Geluiden op NPO1. Eind april komt ze voor vier shows naar Nederland.

‘Mogoya’ is geproduceerd in Stockholm en Parijs, de co-productie van het album komt van de hand van de Zweedse Andreas Unge en het Franse productie collectief A.l.b.e.r.t. (Air, Tony Allen, Franz Ferdinand). Op het album worden traditionele Afrikaanse instrumenten, waaronder de kamele n’goni (harp), karignan (metaal schraper) en kalebas percussie, aangevuld met een elektrische gitaar, basgitaar, keyboard, synthesizers en drums. “We wanted to emphasise the raw power of Oumou’s voice and songs. We wanted to find a new modernity”, aldus co-producer Ludovic Bruni, een van de drie leden van A.l.b.e.r.t. Oumou vult aan: “This time round I wanted to go for more of a modern sound, to satisfy young people in Mali but being careful, all the while, to respect my culture and tradition”

Niemand minder dan Tony Allen (Fela Kuti) verzorgde de drums op de eerste single van het album, ‘Yere Faga’. Beluister de single hier:

Met haar nummers snijdt Oumou Sangaré moeilijke onderwerpen als jaloezie, ondankbaarheid en verraad met een ongelooflijke openhartigheid aan en bezingt ze de problemen waarmee, met name de vrouwen in de Afrikaanse samenleving worden geconfronteerd. ‘Mogoya’ is een spannend nieuw hoofdstuk in Oumou’s carrière: “It was new for me because my music has never had this kind of arrangement and sound before. I’ve been totally in the tradition for years now so to get out of that and have a look around elsewhere was a total pleasure”, licht ze toe.

Als onderdeel van de ‘Mogoya’ albumtournee komt Oumou Sangaré voor maar liefst vier shows naar Nederland en doet daarbij de volgende podia aan:
25/04 De Oosterpoort, Groningen
26/04 Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam
28/04 Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven
29/04 Lantaren Venster, Rotterdam

Deel: