Twee jaar na hun geslaagde debuutplaat ‘Young Chasers’ is Circa Waves terug met een album die meer ballen lijkt te hebben. ‘Different Creatures’ klinkt ruiger en volwassener en lijkt zelfs een heuse boodschap te hebben.

Circa Waves

Liverpool is al vaker de bakermat geweest van vele succesvolle bandjes, en ook de toekomst van Circa Waves leek daar een voorbeeld van. Het debuutalbum werd wereldwijd goed ontvangen en ‘T-Shirt Weather’ werd vooral in Nederland een gigantische hit. Door de invloeden van The Strokes op het album was de band in Engeland een graag geziene band op festivals.

Waar de debuutplaat veel indie-pop muziek herbergde, zijn er op het nieuwe album meer rockinvloeden te ontdekken. Opener ‘Wake Up’ heeft bijna het beroemde geluid waarmee Muse bijvoorbeeld volle arena’s trekt. Vol gas in het begin, heerlijke riff, een verrassend sterk begin van de plaat. Ook later op het album is ‘Without You’ een track welke het ongetwijfeld fantastisch gaat doen in de live versie. De tweede single van het album ‘Fire That Burns’ is een weloverwogen keuze omdat het een “typisch” Circa Waves geluid is dat herkenbaar is voor de fans van het eerste uur.

Hetzelfde geldt voor de titelsong ‘Different Creatures’ wat een slim nummer is en al snel in je hoofd blijft spelen. De tekst geeft een actueel beeld over het grote vluchtelingenprobleem. Ook inhoudelijk zijn de mannen duidelijk gegroeid. Deze fans zullen in het begin vast moeten wennen aan het stevigere geluid van de band, maar het is iets waar ze snel aan zullen wennen, want het is een verdraaid lekker geluid.

Different Creatures

Al met al is ‘Different Creatures’ typisch zo’n album wat helaas ten onder gaat aan de busladingen albums die er wekelijks uitkomen en daardoor te weinig aandacht krijgen. Waar de mannen twee jaar geleden nog furore maakte met een liedje over T-shirtjes, gaan deze op de nieuwe plaat gewoon lekker uit! Heerlijk in je blote bast, met in je ene hand je shirt en je andere een biertje en je gewoon lekker anders gedragen. (Virgin)(8/10)

Circa Waves staat op 17 april in Paradiso

 

 

 

Deel: