Bijna vijf jaar na haar vorige album is Amy Macdonald terug met Under Stars. De 29-jarige Schotse singer-songwriter nam alle tijd om een zo goed mogelijke plaat te maken. Met de commerciële muziekindustrie heeft ze vandaag de dag niet zoveel meer op. “Ik ben heel dankbaar voor de kans die ik heb gekregen, maar het is moeilijk om onderdeel uit te maken van iets dat zo nep is.”

Amy Macdonald debuteert in 2007 op 19-jarige leeftijd met ‘This Is The Life’, dat meer dan drie miljoen keer is verkocht. De titelsong en Mr. Rock & Roll worden wereldhits. Ook ‘A Curious Thing’ (2010) en ‘Life In A Beautiful Light’ (2012) zijn succesvol. Na jarenlang intensief toeren besluit ze het daarna rustiger aan te doen. Aan het vierde album ‘Under Stars’ is bijna drie jaar gewerkt.

Bruce Springsteen

De zangeres noemt Bruce Springsteen één van haar grootste inspiratiebronnen. “Hij is zo authentiek”, vindt Macdonald. “Je ziet vandaag de dag nauwelijks nog artiesten die bij hem in de buurt komen. Zijn songs en zijn optredens met de E Street Band zouden elke muzikant moeten inspireren.”

Marketingmachine

Ze gelooft dat er in de toekomst geen artiesten meer zullen zijn met de impact van Bruce Springsteen. “Als hij nu ‘Born To Run’ uit zou brengen, werd het waarschijnlijk genegeerd door de radio. Het is verschrikkelijk dat de muziekindustrie zo’n belabberde staat heeft bereikt. Veel muzikanten en songwriters passen zich aan aan de wensen van de industrie. Mensen denken dat ze zelf muziek ontdekken tijdens het uitgaan, maar in feite worden ze gevoed door een marketingmachine. Alles op de radio klinkt hetzelfde. Artiesten die bang zijn om airplay te verliezen, passen hun sound daarop aan. Terwijl muziek juist iets persoonlijks zou moeten zijn.”

Fans hoeven van Amy Macdonald geen radicale veranderingen te verwachten, vertelt ze: “Ik blijf trouw aan mezelf en waar ik in geloof. Het zou erg ongeloofwaardig zijn als ik met een dance album kom, en het zou mijn trouwe fans ook teleurstellen.”

Sterrenhemel

Over de titelsong ‘Under Stars’ vertelt ze: “Mijn beste vriendin werkte een jaar in New York maar was daar erg eenzaam. Toen ik haar opzocht hadden we een geweldige tijd, maar het voelde alsof ik haar in de steek liet toen ik weer vertrok. Ik wilde haar het gevoel geven dat ik er altijd voor haar was. Ook al ben ik aan de andere kant van de wereld, we kijken allemaal naar dezelfde sterrenhemel. Ik vind het een mooie albumtitel omdat het ook wat zegt over de staat van de wereld. Er wordt constant benadrukt hoe verschillend we zijn, maar uiteindelijk hebben we veel met elkaar gemeen. We kijken allemaal naar diezelfde sterrenhemel.”

Deel: