Binnenkort komen de nieuwste albums uit van onder anderen Depeche Mode, K’s Choice, James Blunt en Bob Dylan. Albums waar de fans al lange tijd naar hebben uitgekeken. Zo lang zelfs dat veel fans nog niet eens geld opzij hebben gezet om alle versies te kunnen aanschaffen. En dat kan toch soms best in de papieren lopen. Zeker de Limited Edition Collectors boxen zijn vaak erg prijzig.

We nemen als voorbeeld even Depeche Mode. Het aankomende album ‘Spirit’ wordt niet alleen als cd uitgebracht, maar ook als Deluxe Edition en op LP. En aangezien de LP een speciale is, met slechts drie kanten afspeelbaar en de vierde zijde als kunstplaat, is het voor iedere fan toch eigenlijk wel een must have. In totaal toch weer bijna 65 euro. En als je dat optelt bij de nieuwe Jamiroquai, die vrijwel rond hetzelfde moment uitkomt met dezelfde mogelijkheden op cd en LP, kom je in korte tijd toch al weer op zo’n 125 à 130 euro.

Extra verkopen

Het is vaak mogelijk om iets te besparen op je aankopen via kortingsacties, maar toch is het bedrag om in één keer uit te geven voor veel fans direct een aanslag op de portemonnee. Wat is de reden voor platenlabels om naast een normale cd ook een Deluxe Edition uit te geven? Eenvoudig: de fans. Bij grote bands als Depeche Mode of Jamiroquai weet de platenmaatschappij dat er sowieso 50.000 cd’s worden verkocht. Maar door naast de normale editie ook een Deluxe editie uit te geven, kunnen liefhebbers van mixen op hun wenken bediend worden (5000 extra verkopen), maar zullen de echte fans allebei de versies willen aanschaffen. Toch weer zo’n 20.000 exemplaren extra in de verkoop, waardoor het aantal verkochte albums stijgt van 50.000 naar 75.000 exemplaren.

Natuurlijk zal dit in gevallen van onbekende of kleine artiesten niet werken en zullen de verschillende aantallen wereldwijd nog verder uit elkaar liggen bij sterren als Madonna of U2, maar het geeft wellicht een kleine verduidelijking. En de Deluxe Editions? Ze zijn toch wel erg gaaf hoor!

 

Deel: