Het grappige van Celtic Punk bands is dat ze zelden uit Ierland of Schotland komen. Wie voor het eerst naar muziek van Firkin zou luisteren zou het echter zeker weten: Firkin is puur Iers. Niets is echter wat het lijkt, want Firkin komt uit Hongarije, ondanks de stevige en duidelijk geaccentueerde Ierse tongval. Denk bij Firkin aan bands als The Pogues, Floggin Molly, Dropkick Murphy of The Real McKenzies.

In Hongarije is Firkin inmiddels een van de bekendste bands. Tijdens het EK voetbal 2016 werd hun single ‘Focimese’ niet voor niets uitgekozen als nationale EK-single. ‘Into the night’ is na vijf volledige albums nu de derde EP die het zestal uitbrengt. Sinds debuutalbum ‘Firkinful Of Beer’ (2008) is de band wel gegroeid naar een stevigere pot muziek. Waar de folk in de beginjaren vaak meer werd gemixt met metal, is Firkin tegenwoordig meer van de Celtic Metal naar de Celtic Punk gegaan en dat gaat de band goed af.

Titeltrack ‘Into The Night’ geeft een duidelijk visitekaartje af, waar geen twijfel over mogelijk is. Het is echter ‘Johnny I Hardly Knew Ye’ dat de aandacht echt trekt op de EP. Niet alleen het tempo, maar zeker de lyrics van het nummer door frontman PJ doen denken aan een mix van Napoleon XIV meets the Pogues in een productie van Malcolm McLaren.

With your drums and guns and drums and guns, hurroo, hurroo
With your drums and guns and drums and guns, hurroo, hurroo
With your drums and guns and drums and guns
The enemy nearly slew ye
Oh my darling dear, Ye look so queer
Johnny I hardly knew ye.

Afsluiter ‘Flowers’ geeft aan dat de band niet alleen op feesten uit is, maar ook serieus een woordje kan meepraten. De punk wordt wat naar achteren geschoven en de folkrock van de Hongaren komt naar boven. Het laat horen dat de mannen (en vrouw!) verder nadenken over de teksten dan menigeen bij Celtic zou verwachten. Firkin stond al op Wacken Open Air en meermalen op Sziget, maar dat Nederland nog niet overstag is gegaan mag een raadsel zijn. Zeker festivals als Festyland of Paaspop zouden een perfect podium vormen voor de band. ‘Into The Night’ is slechts een EP, maar als de opvolger van het laatste album ‘Finger In The Pie’ mag Firkin deze stijl zeker aanhouden. (8/10)

Deel: