Het zijn drie heren die alle drie hun voetsporen in de Nederpopgeschiedenis ruimschoots hebben verdiend in de afgelopen 50 jaar. Bij toeval kwamen Henny Vrienten, Boudewijn de Groot en Golden Earring-gitarist George Kooymans samen voor een optreden ter ere van de 65ste verjaardag van Kooymans’ drummer Cesar Zuiderwijk. Dat pakte zó goed uit dat ze besloten om de samenwerking voor te zetten. Vorig jaar deden de heren een succesvolle tournee langs de Nederlandse theaters, en daarna namen ze de nummers op die ze gezamenlijk hebben geschreven onder de noemer ‘Vreemde Kostgangers’.

“Je moet iets doen na je pensioen. Anders vallen je ogen dicht”, zingt de Groot in het nummer ‘De Roeiboot en Ik’. Het lijkt het uitgangspunt van het album van de drie heren die alle drie nog altijd zeer actief zijn na hun 65ste. Het betekent op z’n minst dat nostalgie één van de ingrediënten is van de songs op het album. Zoals in ‘Touwtje Uit De Deur’ (weer zeer actueel dankzij Jan Terlouw), ‘De Roxy’ en ‘Paulus Potterlaan’.

Maar de heren vervallen niet in het cliché van ‘vroeger was alles beter’, want ze klinken fris in songs als ‘Ik Ben Op Weg’, ‘Scheiding’ (een typisch Boudewijn de Groot-nummer) en ‘Vergeet De Pijn’. Waarbij in het laatstgenoemde de samenzang van de heren op Crosby, Still & Nash-achtige wijze mooie samensmelt. Grote verrassing op het album is vooral een Nederlandstalige zingende Kooymans. Iets wat we niet van hem gewend zijn, maar wat mede door zijn licht Haagse accent bijzonder mooi uitpakt. Zo past zijn smeuïge zang perfect in een nummer als ‘Nat’.

Het predicaat ‘supergroep’ mogen Vreemde Kostgangers met trots dragen. Met deze combinatie krijg je ‘the best of three worlds’ voorgeschoteld van drie iconen die op deze leeftijd bewijzen nog altijd uitstekende liedjes te kunnen schrijven. Een tweede deel mag er zeker komen. (8,0/10)(Universal)

Deel: