Hij is het meest bekend vanwege zijn werk met Eric Clapton in Cream en Blind Faith en geniet de reputatie van een van ’s werelds grootste drummers met een van ’s werelds meest compromisloze karakters: Ginger Baker. Hij geldt als de uitvinder van de heavy metal én hij bracht in de jaren ’70 de wereldmuziek naar het westen.

In de energieke documentaire ‘Kijk uit voor Ginger Baker’, het debuut van regisseur Jay Bulger, zijn niet alleen talloze gesprekken met Baker te zien maar ook geweldig archiefmateriaal, animaties en splitscreenbeelden. Daarnaast sprak de filmmaker met talloze muzikanten die ooit met Baker speelden of die door hem geïnspireerd zijn: van Eric Clapton en Steve Winwood tot Carlos Santana en Stewart Copeland. Dankzij hun verhalen en de vele archiefbeelden wordt duidelijk hoe groot de rol van Baker was in de muziekwereld. Maar ook hoe onmogelijk het moet zijn geweest om met hem samen te werken of te leven.

Want Baker is een notoire junk en egotripper. Er zijn nauwelijks mensen te vinden die géén slaande ruzie met hem hebben gehad. Al in de eerste scène is het raak: Baker barst uit in een enorme woedeaanval en gaat met zijn loopstok de regisseur te lijf. Het gevolg: een fiks bloederige neus, maar ook een overtuigende introductie van de licht ontvlambare hoofdpersoon van de documentaire ‘Kijk uit voor Ginger Baker’.

Kijk uit voor Ginger Baker, 22.50 uur, NPO2

Deel: