Onder de titel ‘The Charge Of The Light Brigade’ brengt de uit Amsterdam afkomstige band de Elementary Penguins op 10 maart het tweede album uit. Elementary Penguins hebben zichzelf voor de opvolger van het in 2014 verschenen debuut ‘Weekend Transition’ opnieuw uitgevonden en verkennen op gedurfde wijze nieuwe paden. De band heeft niet stil gestaan, blaakt van het zelfvertrouwen en straalt dat ook uit. Op donderdag 9 maart presenteert het drietal ‘The Charge Of The Light Brigade’ in Bitterzoet in Amsterdam.

De sleutel naar de verandering zat hem in het durven loslaten van de controle, legt de uit het Engelse Yorkshire afkomstige zanger Dale Wathey uit. “Op de eerste plaat deden we veel te veel zelf. Nu lieten we het hele productieproces over aan anderen, zodat wij ons op de muziek konden focussen”. Een extra uitdaging was dat ze uiteindelijk noodgedwongen met twee verschillende producers moesten werken. Vier nummers, waaronder de eerste single ‘Wild Fever’, werden opgenomen met Matthijs van Duijvenbode, bij de overige zes nummers zat Tijmen van Wageningen achter de knoppen.

 

‘The Charge Of The Light Brigade’ werd opgenomen in de Electric Monkey Studio in Amsterdam-Noord. De albumtitel heeft een historische achtergrond. Het is de titel van een gedicht van Alfred Lord Tennyson uit 1854 dat gaat over een verloren slag in de Krimoorlog. Het artwork van de hand van P. Winkel haakt aan bij de beelden van die strijd. Met al zijn details wekt het de indruk van een houtgravure in kleur. Een leuke bijkomstigheid is dat in het artwork twee pinguïns zijn verstopt. Het idee om met deze kunstenaar te werken kwam van gitarist Jan-Paul (Sjap) Kooistra, die ook een grote inbreng had in het uiteindelijke geluid van het album. Van grofkorrelig tot poppy: soms hard, direct en punky, dan weer lichtvoetig wanneer de situatie daarom vraagt.

Maar verwacht niet alleen maar poëtische zware kost. Neem de nieuwe single ‘Dancing On Your Rooftop’ waarmee Elementary Penguins aansluiten bij een eeuwenoude traditie in de popmuziek door uiteenlopende artiesten; van Nederpoppionier Peter Koelewijn in de jaren ‘50, The Beatles op het dak van Apple Records in de jaren ’60 tot U2 in de jaren ‘80. Het dak eraf spelen, daar gaat het om. En alleen al met een nummer als ‘Dancing On Your Rooftop’ moet dat makkelijk lukken! De single is vanaf 1 februari overal te beluisteren.

Deel: