Jan Akkerman werd op 24 december 70 jaar jong en dat moest gevierd worden met een hele mooie tournee. Die kwam er dus, met als hoogtepunt het concert op zijn verjaardag zelf in de Boerderij in Zoetermeer. Akkerman, wereldwijd al ruim veertig jaar één van de meest gerespecteerde gitaristen, en gewoon van Nederlandse bodem, viert zijn jubileum on the road, samen met zijn dochter Laurie Akkerman en vrienden saxofonist Benjamin Herman (New Cool Collective), zanger Bert Heerink (Vandenberg) en gitarist Ruben Hoeke. Donderdagavond stond Jan in Hedon, Zwolle.

Jan Akkerman verwierf grote bekendheid door zijn rol in internationaal bekende groepen als Brainbox en Focus. In zijn lange carrière werkte hij samen met uiteenlopende muzikanten, waaronder BB King, Charlie Byrd, Cozy Powell en Claus Ogerman.


Het eerste gedeelte van de set zou van oorsprong een uur duren, maar door het zichtbare spelplezier werden de solo’s steeds vaker verlengd tot epische hoogtepuntjes. Er kwamen veel nummers voorbij uit het omvangrijke oeuvre van de in 1973 tot ‘Beste Gitarist ter Wereld’ uitgeroepen Akkerman. Tijdens deze jubileumshow hoorde het publiek nummers uit Jan’s hele oeuvre: van Brainbox (1969) en Focus (1971) tot North Sea Jazz Legendary Concerts (2014), maar ook zijn nieuwe werk.

Jan Akkerman kreeg in Hedon het eerbetoon dat hij verdient. Hoewel hij al de deftige leeftijd van zeventig nu is gepasseerd, oogt hij nog steeds frisser dan menig tiener.

Foto’s (c) Robert Westera

Deel: