2016 was een bewogen jaar. Veel hoogtepunten in de muziek, maar ook een aantal dieptepunten maakten deel uit van 2016. Maxazine zet de belangrijkste gebeurtenissen op muziekgebied in 2016 op een rijtje in het Maxazine jaaroverzicht 2016. We vervolgen met oktober.

In oktober kwam de Canadese superster Jason Bieber naar ons land. Er was een lange tijd dat je er als volwassene amper voor kon uitkomen naar Justin Bieber te luisteren. Tegenwoordig is dat anders: Justin Bieber is al lang niet meer enkel en alleen voor de Beliebers. Zijn show is dan ook niet zomaar een eenvoudig optreden te noemen maar een overdonderende megashow. Gevuld met verkleedpartijen, bewegende podiumdelen, zang, dans en show, entertaint hij.

Op 13 oktober 2016 werd Bob Dylan de Nobelprijs voor Literatuur toegekend. Volgens de jury omdat hij de Amerikaanse liedtraditie met nieuwe dichterlijke expressiemogelijkheden heeft uitgebreid. Sinds Bob Dylan de Nobelprijs voor de Literatuur won, zag Spotify wereldwijd een toename van 512% in zijn muziek streams. Zelf blijft Dylan er nuchter onder. Hij reageert amper tot niet op de prijs en zal zelf niet naar Stockholm gaan om de prijs zelf in ontvangst te gaan nemen. De zanger heeft volgens eigen zeggen ‘Andere afspraken’.

In oktober kwam de Amerikaanse rockband Augustines voor twee concerten naar Nederland. Naar nu blijkt zijn dit de laatste concerten van de band in ons land. Augustines stopt er namelijk mee. Op 13 oktober speelde de groep in Rotown (Rotterdam) en 14 oktober in Paradiso Noord (Amsterdam).

Het lijkt erop dat de petitie die was opgezet om ervoor te zorgen dat Phil Collins nooit meer op tournee zou gaan heeft gefaald: de voormalig zanger/drummer van Genesis gaat komende zomer op tournee. Dat kondigde Collins aan in oktober. Zeven jaar na de Farewell Tour keert Collins terug op het podium voor een jaar lang durende comeback. De Not Dead Yet comeback tour start begin juni met 6 concerten in de Londense Royal Albert Hall. Vervolgens geeft hij concerten in Keulen en Parijs.

20 Oktober overleed zangeres Mieke Telkamp. De zangeres overleed in haar woonplaats Zeist. Telkamp werd in 1934 als Mieke Telgenkamp geboren in Oldenzaal. Toen ze in 1952 als zangeres werd ontdekt veranderde ze haar achternaam in Telkamp. Mede vanwege haar opbouwende carrière in Duitsland waar ze als zangeres in de jaren ’50 en ’60 ook succesvol was. Haar grootste hit in Duitsland was ‘Prego, prego gondeliere’. Ze was de eerste Nederlandse zangeres die na de Tweede Wereldoorlog in het Duits zong. Mieke Telkamp is 82 jaar geworden.

Pete Burns, zanger van de Britse dance-pop band Dead or Alive, is op 23 oktober overleden. In een verklaring – op Twitter geplaatst door zijn familie en zijn management – werd medegedeeld dat de zanger stierf aan een hartstilstand. Burns had met Dead or Alive hits als ‘Lover Come Back To Me’ en ‘Brand New Lover’, het meest bekend is hij van de uit 1985 daterende mega hit ‘You Spin Me Round (Like A Record)’. Pete Burns is slechts 57 jaar geworden.

Op donderdag 27 oktober komt Nena, zangeres van de gelijknamige Duitse band die in de jaren tachtig monsterhits had met onder meer ‘Nur Geträumt’ en ‘99 Luftballons’, naar 013 in Tilburg voor de enige clubshow van dit jaar in Nederland en België. Nena geeft muzikaal talent uit de regio Tilburg eenmalig de unieke kans om als haar support act de avond te openen in de Main Hall van 013. Bands kunnen via een snelle talentenjacht inschrijven, waarna Nena persoonlijk de Haagse band Luminize uitkoos. Dat is immers een voorstad van Tilburg…

Bruno Mars en Mark Ronson zijn eind oktober weer eens aangeklaagd omdat ze voor ‘Uptown Funk’ schending van het auteursrecht zouden hebben gepleegd. De claim is ingediend door de uit Minneapolis komende electro-funk band Collage. Zij beweren dat Ronson en Mars’ single een duidelijke, opvallende en/of in wezen gelijksoortige copy is van hun uit 1983 daterende single ‘Young Girls’. Eerder dit jaar claimde een andere band – The Sequence – dat ‘Uptown Funk’ gebaseerd was op hun uit 1979 daterende single ‘Funk You Up’. Deze claim leidde niet tot een rechtszaak.

 

Deel: