2016 was een bewogen jaar. Veel hoogtepunten in de muziek, maar ook een aantal dieptepunten maakten deel uit van 2016. Maxazine zet de belangrijkste gebeurtenissen op muziekgebied in 2016 op een rijtje in het Maxazine jaaroverzicht 2016. We vervolgen met september.

Daryl Hall & John Oates zijn begin september verhuisd naar 6752 Hollywood Blvd. Het dynamische duo Hall & Oates heeft nu een ster op de wereldberoemde Hollywood Walk of Fame. “Los Angeles heeft een speciale plek in mijn geheugen”, vertelde John Oates tijdens de ceremonie. “We namen hier drie albums op in de jaren ’70 en het is altijd heel fijn om deze stad te bezoeken”.

Op 9 september verschijnt een live album van The Beatles op cd. Het album ‘Live At The Hollywood Bowl’ verscheen oorspronkelijk in 1977, maar was tot nu toe nog nooit eerder op cd uitgebracht. Het bevat opnieuw geremixte en geremasterde opnames van de concerten die The Beatles in augustus 1964 en 1965 gaven in de Hollywood Bowl. Het album bevat ook vier extra nummers die in 1977 niet op het oorspronkelijke album stonden.

De Amerikaanse zanger Meat Loaf heeft in september zijn nieuwe tournee volledig afgezegd. Ook het concert dat hij op 1 maart volgend jaar zou geven in Ahoy Rotterdam is gecanceld. Het gaat al een tijdje niet lekker met de gezondheid van de zanger. Afgelopen juni stortte hij tijdens een optreden in Canada op het podium in elkaar. Of zijn gezondheid de reden is van de annulering van zijn tournee is niet bekend.

Toontje Lager is terug. De Nederlandstalige popgroep uit de jaren tachtig kondigt in een vernieuwde samenstelling, maar mét zanger Erik Mesie, voor het eerst sinds ruim dertig jaar een nieuwe tour aan. In een uitgebreide tour door Nederland komt oud én nieuw werk voorbij. Van ‘Stiekem Gedanst’ en ‘Net als in de Film’ tot ‘Zoveel te doen’ en ‘Lente in Twente’. De tournee zal in januari van start gaan.

Guus Meeuwis heeft tijdens BumaNL de eerste Buma Hollandse Meesters Award ontvangen. De award is een erkenning voor een auteur die over een langere periode met Nederlandstalig repertoire succesvol is geweest en daarmee onmiskenbaar een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandstalige muziekcultuur. Het juryrapport prijst Guus Meeuwis voor zijn inspanningen voor het Nederlandstalig lied en zijn omvangrijk oeuvre.

De Rolling Stones hebben op 30 september ‘The Rolling Stones in Mono’ uitgebracht, met daarop hits van hun albums ‘The Rolling Stones’ (1964) tot en met ‘Let It Bleed’ (1969). Op deze serie staan ook B-sides, non-album singles en EP’s. ‘The Rolling Stones in Mono’ komt uit op 15 CD’s, 16 vinyl albums en een digitale collectie. De serie komt met een 48-pagina’s tellend boek met een essay van David Fricke en foto’s van Terry O’Neill.

De Zwitserse electronica-band Yello brengt op vrijdag 30 september hun nieuwe album ‘Toy’ uit. De eerste single ‘Limbo’ is inmiddels uitgebracht. De titel van het album zegt al genoeg. Speels en een tikje absurd zijn de woorden die het dertiende album van de electronicapioniers het beste omschrijven. De muziek van het eigengereide Yello, dat zevenendertig jaar geleden werd opgericht door Boris Blank en Dieter Meier, is anno 2016 nog even ongrijpbaar en verrassend als het debuut ‘Solid Pleasure’ uit 1980. Het album werd opgenomen in de eigen Yello Studio.

Deel: