2016 was een bewogen jaar. Veel hoogtepunten in de muziek, maar ook een aantal dieptepunten maakten deel uit van 2016. Maxazine zet de belangrijkste gebeurtenissen op muziekgebied in 2016 op een rijtje in het Maxazine jaaroverzicht 2016. We vervolgen met november.

Broederliefde is de winnaar geworden van de MTV EMA voor Best Dutch Act 2016. Broederliefde ontving hun award woensdagavond 2 november tijdens de MTV Music Week Official Opening Party in Annabel Rotterdam. Ze namen het in de categorie Best Dutch Act op tegen Douwe Bob, Sam Feldt, Julian Jordan en Ronnie Flex.

Superster Robbie Williams heeft 4 november een nieuw album uitgebracht. De zanger brengt zijn nieuwe album ‘Heavy Entertainment Show’ uit via Columbia Records. ‘Heavy Entertainment Show’ is het elfde studio-album van de populaire Brit en het eerste album wat hij uitbrengt in samenwerking met Sony Music Entertainment.

Leonard Cohen, de uit Canada afkomstige dichter, liedjesschrijver en artiest is op 7 november overleden. Dit trieste nieuws werd op de zanger’s Facebookpagina meegedeeld. De tekst luidt: “Het is met enorme droefheid dat we moeten bekendmaken dat legendarische dichter, songwriter en kunstenaar, Leonard Cohen is overleden. We zijn een van de grootste, meest gerespecteerde en productieve visionairen verloren”. Ruim een halve eeuw geleden startte hij zijn muzikale carrière en had een aantal grote hits waaronder ‘Hallelujah’, ‘Suzanne’, ‘So Long Marianne’, en ‘Bird on a Wire’. Recentelijk bracht hij nog een album uit getiteld ‘You Want It Darker’. Leonard Cohen is 82 jaar geworden.

Pablo van de Poel, Luka van de Poel en Robin Piso van DeWolff worden op 10 november geëerd door het Prins Bernard Cultuurfonds met de inspiratieprijs in de categorie muziek. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich heeft ingezet op het gebied van letteren, visual art, e-culture, beeldende kunst, muziek, theater, dans, geschiedenis, natuur of monumentenzorg.

Nadat het droevige bericht kwam van het overlijden van Leonard Cohen, is er nog een groot artiest overleden, de Amerikaanse jazzbassist Victor Bailey. Hij was vooral bekend als opvolger van Jaco Pastorius in de band Weather Report. Buiten zijn werk in Weather Report was Bailey zowel op het podium als in de studio actief bij andere grootheden waaronder David Gilmour, Madonna, Sonny Rollins, Steps Ahead, Lady Gaga en Sting. De bassist ging in 1988 solo en bracht een 8-tal albums uit waarvan Slippin’ ‘n’ Trippin’, (2010) de laatste was. Victor Bailey is slechts 56 jaar geworden.

Maxazine adopteerde wederom een grote talentvolle band: Marvin Dee. In november startte de tournee van de band in Paradiso, die halverwege december eindigde in Utrecht. Maxazine presenteerde de tournee omdat Maxazie overtuigd is van het talent van de band. Serge van de Lisdonk zei het in zijn verslag duidelijk: “Marvin Dee heeft genoeg kwaliteit voor airplay, grote zalen en de doorbraak die ze verdienen.”

Na 8 jaar komt Metallica met een nieuw album. Op 18 november verschijnt het nieuwe dubbelalbum ‘Hardwired … To Selfdestruct’, waarop 12 nieuwe nummers zullen staan. Drummer Lars Ulrich en bassist Robert Trujillo kondigden het album aan via een video op Facebook. In de video lieten ze ook het nummer ‘Hardwired’ horen. Het album is de opvolger van ‘Death Magnetic’ uit 2008.

Ook op 18 oktober overleed Sharon Jones, de R&B/soul zangeres en frontvrouw van de The Dap-Kings. De zangeres is na een lang gevecht tegen alvleesklierkanker overleden. Volgens een bericht, geplaatst op haar Facebook pagina, was de zangeres in gezelschap van haar geliefden, inclusief The Dap-Kings toen ze stierf. In 2013 bleek dat ze leed aan alvleesklierkanker. Het jaar erop was ze kort kankervrij, echter in 2015 bleek dat de ziekte was teruggekeerd. Ondanks haar ziekte bleven Jones en The Dap-Kings optreden tot september van dit jaar. Sharon Jones is 60 jaar geworden.

Waylon zorgt op 18 november voor een verrassing door onaangekondigd zijn nieuwe album ‘Seeds‘ uit te brengen. Het is het vierde album van de zanger die op 24 en 25 november optreedt in een uitverkocht Ahoy. Onlangs dook Waylon in het geheim de Red Bull Studios in Amsterdam in om de acht songs op te nemen.

Op 25 november komt Ali B met een geheel nieuw album getiteld ‘Een Klein Beetje Geluk’, tien jaar na de release van zijn laatste album. Op dit album staan bijzondere samenwerkingen met onder andere Ronnie Flex, Mr. Polska, Willie Wartaal, Nielson en Sevn Alias. Een groot gedeelte van het album is geproduceerd door Jack $hirak (bekend van Drank & Drugs). Daarnaast zijn er muzikale bijdragen van Spanker, Project Money, Memru, Brownie Dutch en FBI.

Op 25 november is de house music en R&B-zanger Colonel Abrams overleden. De in Detroit geboren zanger is het meest bekend van zijn uit 1985 daterende hit ‘Trapped’. Vorig jaar werd er door fans en vrienden van de zanger, die al geruime tijd dakloos was en leed aan suikerziekte, een crowd-funding campagne opgezet om hem er weer bovenop te helpen. Colonel Abrams is 67 jaar geworden.

Deel: