Het kleinschalige smaak- en spraakmakende festival zet al sinds de oprichting in 1993 de toon met diverse muziekstijlen op één podium naast elkaar en overschrijdt daarmee de grenzen van jazz tot klassiek, van flamenco tot avant-garde, van big band tot strijkkwartet, van impro tot funk en god weet wat meer… Dit jaar is de waanzinnige Britse soul zanger Miles Sanko de hoofdattractie, maar er speelt nog veel meer moois.

Het 24e Stranger than Paranoia festival vindt dit jaar plaats met vier avonden in Paradox Tilburg en met een avond in Brebl Nijmegen. Zo biedt het programma van deze 24e editie ons de Noorse pianist Espen Eriksen met zijn trio, de 14-koppige Belgische ‘big bende’ Flat Earth Society, de impro-electro rock van het Duitse-Oostenrijkse Knalpot met Raphael Vanoli & Gerrie Jäger met als gast Fender Rhodes wizzard Jozef Dumoulin, een avond waarop de stem centraal staat met drie verschillende zangdisciplines met optredens van de Britse soulheld Myles Sanko & band, de Israëlische sopraan Reut Rivka Shabi met de Poolse pianist Krzysztof Kobyliński en het kwartet Csókolom met zangeres-violiste Anti von Klewitz in een programma bestaande uit Servo-Kroatische en Sinti Roma muziek. Verder optredens van mondharmonica virtuoos Hermine Deurloo en haar kwartet, beatboxer Marciano Madretsma alias Sniggy, sextet Reeds & Deeds dat de wervelende muziek speelt van de unieke inventieve saxofonist en hemelbestormer Rahsaan Roland Kirk, de jonge Belgische jazzhonden van het LABtrioen een ontmoeting van meesterpianist Jasper Van ‘f Hof met altsaxofonist en initiator van het Stranger than Paranoia festival, Paul van Kemenade.

Het festival is op 23, 27, 28 en 29 december in Paradox Tilburg.

Deel: