Voor het zevende Epica-album ‘The Holographic Principle’ werden kosten noch moeite gespaard. De van oorsprong Limburgse symfonische metalband koos voor volledig echte orkestratie in plaats van samples te gebruiken. Vijf van de zes bandleden schreven muziek voor het ambitieuze album dat niet na één luisterbeurt al zijn geheimen prijsgeeft. Zangeres Simone Simons noemt Epica een investering voor luisteraars: “Je ontdekt telkens nieuwe dingen in onze muziek, zo blijft een plaat hopelijk lang bij je.”

Gitarist Mark Jansen richt Epica in 2002 op nadat hij uit After Forever is gestapt. Huidige zangeres Simone Simons en toetsenist Coen Janssen zijn er ook in het eerste jaar al bij. De band toert al snel internationaal. Het afgelopen decennium trekt de band wereldwijd volle zalen, vooral in Zuid Amerika is Epica zeer populair. In 2015 ontvangt Epica de Buma Rocks Export Prijs voor de internationaal meest succesvolle Nederlandse band. Dat is mede te danken aan het vorige album ‘The Quantum Enigma’.

Bloed, zweet en tranen

“Er zat veel bloed, zweet en tranen in die plaat dus waren we erg blij dat ‘The Quantum Enigma’ zo goed werd ontvangen”, blikt Simone Simons terug. “We sloegen daarmee deels een nieuwe richting in en wilden dat voortzetten op dit nieuwe album. Maar dan gedetailleerder en beter uitgewerkt. Dus met een echt orkest en allerlei exotische instrumenten in plaats van gesamplede orkestratie. We stonden onszelf deze keer toe om geld van ons label aan te nemen om het te realiseren. Ik ben blij dat we het zo deden, want het maakt echt een verschil in de sound. Het klinkt veel menselijker, meer organisch.”

Harder dan ooit

Epica klinkt op ‘The Holographic Principle’ niet alleen grootser maar ook harder dan ooit. Volgens Mark Jansen een logisch gevolg van de door de jaren heen veranderde bandsamenstelling. “Ten eerste bevalt hard spelen ons live erg goed. We hebben ook al een tijd drummer Ariën van Weesenbeek en gitarist Isaac Delahaye van voorheen God Dethroned in de band. Die houden van stevig werk en dragen beide ook nummers aan. Dat beïnvloedt de bandsound.”

Bevrijdend

Epica begon met Mark Jansen als voornaamste songschrijver maar op ‘The Holographic Principle’ dragen bijna alle leden muziek aan. Jansen ervaart het als bevrijdend. “Veel mensen denken dat het moeilijk voor mij is, maar het tegendeel is waar. Er ligt minder druk op mijn schouders. Alleen mijn allersterkste songs staan op de plaat en dat geldt voor iedereen. Bands met maar één songschrijver gaan in herhaling vallen, dat voorkom je zo. Ik voel misschien wel de meeste verwantschap met mijn eigen nummers maar vind ze zeker niet beter dan die van de andere jongens. Het is zo een hele gevarieerde plaat geworden.”

Epica speelt vandaag live op Epica Metal Fest in 013 in Tilburg.

Deel: