Sinds het ontstaan van UB40 in 1978 scoorde de band hit na hit. ‘Red Red Wine’, ‘I Got You Babe’, ‘Sing Your Own Song’, ‘Kingston Town’ en ‘(I Can’t Help) Falling In Love With You’ werden allemaal nummer één hits.
In 2008 besloot leadzanger Ali Campbell de populaire reggea band te verlaten. Na veel onenigheid met het management maakte hij het besluit om een solo carrière te beginnen. Michael Virtue sloot zich bij Campbell zij toerden tot 2013 samen rond. Hierna kwam ook Terence ‘Astro’ Wilson bij de tweede UB40 en deze formatie gaf twee uitverkochte shows in de Heineken Music Hall in Amsterdam op op zaterdag 7 en zondag 8 mei.
Het voorprogramma werd verzorgd door de band Radio Riddler. Het trio bracht een ode aan Prince door zijn nummers in een reggea jasje te stoppen. Het nummer Purple Rain is ingezongen door Ali Campbell, maar deze zong het grootste succes van Prince niet mee in de Amsterdamse muziekhal.
RadioRidler-DexterReijsmeijer-9G5A9517
Nadat de reggea versies van Prince’s grootste hits geklonken hadden, was het tijd voor het echte werk. Duizenden mensen joelden luid toen Ali Campbell, Michael Virtue en Astro eindelijk het podium betraden samen met hun band.
Het energielevel van Campbell was erg laag deze avond. Het grootste gedeelte van de show heeft hij achter zijn microfoon gestaan die in het midden van het podium stond. Astro was de enige die soms nog een loopje over het podium maakte en het publiek probeerde te entertainen.
UB40-DexterReijsmeijer-9G5A9597
Qua performance was het optreden van Ali Campbells UB40 erg beneden pijl. Muzikaal gezien was het ook zeker geen hoogstandje, maar toch genoot het publiek zichtbaar van de reggea en pop klanken. Nummers als ‘Cherry Oh Baby’ en ‘Kingston Town’  werden uit volle borst meegezongen en de heupen konden niet anders dan bewegen op de typische UB40 melodieën.
UB40-DexterReijsmeijer-9G5A9657
Het licht ging uit en de band verdween. Ruim 5 minuten lang gebeurde er niks op het podium. Tot de drummer opeens plaatsnam achter zijn drumstel en een solo gaf. Hierna betrad de band het podium weer om nog een aantal nummers te spelen. Veel mensen waren inmiddels al richting huis gekeerd, maar na de drumsolo was het pas echt een feest van herkenning. ‘Rat in Mi Kitchen’, ‘Can’t Help Falling In Love’ en als laatste klonk ‘Red Red Wine’ dat de avond muzikaal afsloot.
Foto’s: Dexter Reijsmeijer – www.DextairPhotography.nl
UB40-DexterReijsmeijer-9G5A9631
Deel: