Michael Kiwanuka brengt op vrijdag 27 mei zijn nieuwe album ‘Love & Hate’ uit. De eerste single verschijnt vandaag en is getiteld ‘Black Man In A White World’ .

‘Love & Hate’ is de opvolger van Kiwanuka’s alom geprezen debuutalbum ‘Home Again’. De Britse zanger liet de wereld in 2012 kennis maken met zijn rauwe, soulvolle stem. Het succes van de singles ‘Home Again’ en ‘Tell Me A Tale’ maakte dat hij werd vergeleken met grootheden als Bill Withers en Otis Redding. Op ‘Love & Hate’ betreedt Michael Kiwanuka het muzikale speelveld dat buiten zijn comfort zone ligt.

mkMet behulp van de Britse producer Inflo en Brian Joseph Burton, beter bekend als Danger Mouse, maakte Kiwanuka een zelfverzekerde mix van gospel, soul, blues en psychedelica die het album even verfrissend als tijdloos laat klinken. Met name Danger Mouse, bekend van zijn werk met Gnarls Barkley, Gorillaz en The Black Keys, zorgde ervoor dat Michael Kiwanuka zichzelf als zanger moest herontdekken. Hij vertelt hierover: “I wanted to give up making music after my first album, but this made me realize that I just needed a new approach to really reflect who I am now.

De eerste single ‘Black Man In A White World’ laat die nieuwe zelfverzekerdheid horen. Geïnspireerd door de Amerikaanse blueszanger Son House, neemt Michael Kiwanuka de luisteraar mee in zijn visie op de huidige wereld. Het nummer gaat over rassenhaat, onrust en de zoektocht naar een eigen identiteit. De zanger legt uit: “The song is about all the sadness and frustrations of childhood, o f being one of very few black kids in Muswell Hill, and never feeling like fitting in. It’s about not feeling like I could be a rock star, of always being categorized as jazz, of attending the Royal Academy of Music and seeing no black people on the course, and thinking just how much I was a black man in a white world.”

Michael Kiwanuka staat op vrijdag 24 juni op het Down The Rabbit Hole festival in Beuningen.

Deel: