Ieder jaar rond medio januari gaat het kriebelen, want dan is festival Crosslinx niet ver meer weg. Eind februari reist het unieke festival Crosslinx langs Groningen, Eindhoven en Rotterdam en op vrijdag 26 februari streek het festival neer in Amsterdam, in Muziekgebouw aan ’t IJ / Bimhuis. Daar troffen klassiek en pop / indie-rock / singer-songwriter elkaar, en hoe!

SR4A1847_THirdCoastPercussion

 

In de centrale hal marcheerden de leden van de Engelse party-band Perhaps Contraption tussen het arriverende publiek door, hen verbouwereerd doen stoppen. Er komen niet elke dag in de kleuren geel en rood geklede muzikanten op je af gelopen. De sfeer voor de avond is gezet.

SR4A1699_PerhapsContraption op Crosslinx

Minimalistische Wilco?

In het Bimhuis maakten we voor het eerst kennis met Wilco-drummer Glenn Kotche als onderdeel van de band On Fillmore. Samen met bassist Darin Gray laat hij een staaltje minimalisme horen dat goed past bij het innovatieve karakter dat Crosslinx uitstraalt.

SR4A1692_OnFillmore

Yuri Landman staat bekend om zijn zelfgemaakte instrumenten, op festival Le Guess Who? kon je zelfs een workshop bij hem volgen om je eigen instrument te maken. Ditmaal was hij in goed gezelschap van danseres Mirella de Almeida Castagna, die op een dansvloer van 3×3 meter moves laat zien die alleen een slangenmens kan nadoen.

SR4A1834_YuriLandman

Het Duitse The Notwist liet met hun optreden een verpletterende indruk achter, de psychedelische muziek met drones en elektronische vernuftigheden liet niemand stilstaan. Zij speelden hun album Neon Golden 2002 van voor tot achter, helemaal. Nummers als ‘Consequence’, ‘Pick up the Phone’ en ‘One with the Freaks’ klinken in het echt nog mooier dan op cd. En dat is knap. Misschien wel het hoogtepunt van Crosslinx 2016 te noemen.
Third Coast Percussion uit Chicago bestaat uit vier percussionisten, en dat zou saai kunnen zijn, maar dat is het zeker niet: 4 mannen met ieder vier percussiestokken, op vier orchestra bells spelen nummers van Steve Reich, een Amerikaanse componist / minimalist. Hier kwamen we Kotche voor de tweede keer die avond tegen: alleen met een drumsolo, maar ook samenspelend met de mannen van TCP.

SR4A1812_TheNotwist

Neil Finn op Crosslinx

Headliner Neil Finn is bekend als zanger van Crowded House en de Nieuw-Zeelandse rockband Splitz End. Samen met drummer Glenn Kotche mocht hij Crosslinx 2016 in de grote zaal afsluiten. Zij brachten een combinatie van nummers van Crowded House (‘Don’t Dream it’s Over’, ‘Distant Sun’), Split Enz’s ‘Message to My Girl’, en composities speciaal gecomponeerd samen met het 8-koppige Lunatree ensemble. Eninhte kader van het project Unlimited Orchestra waren er ook gastoptredens van Son Lux’s zanger Ryan Lott op vleugel, Andrew Bird op viool en Darin gray op contrabas en gitaar. Als eerbetoon sloot dit energieke concert af met ‘Space Oddity’ van de recent overleden artiest David Bowie.

SR4A1874_NeilFinn

In de grote zaal mocht Crosslinx 2016 dan gedaan zijn, de kleine zaal en het Bimhuis hadden nog mooie verrassingen in petto: Dawn of Midi met hun eigentijdse invulling van minimalistisch jazz en ambient EN singer-songwriter Andrew Bird. Deze man speelde in zijn eentje een heel orkest na, met allerlei loops en instrumenten, zoals een gitaar, een viool (die hij tevens gebruikt als een soort ukelele) en percussie. Bird gaat zo in zijn muziek op, dat hij niet eens merkt dat zijn schoen uit gegaan is.

SR4A1908_AndrewBird_NeilFinn

Al met al wederom een verdomd goede editie van Crosslinx.

Foto’s (c) Armelle van Helden, Maxazine.nl

Deel: