Hoewel Paradiso woensdagmiddag in het middelpunt van de Nederlandse media stond door de perspresentatie van Pinkpop, was de echte actie in de avond te vinden. Een paar honderd meter verder bewees Lemaitre in een goedgevulde Sugarfactory dat het Limburgse festival een Noors duo over het hoofd heeft gezien. Het toeval wil dat de commerciële DJ Kygo vanmiddag wel toegevoegd is aan het affiche van Pinkpop, terwijl juist hij een groot fan is van Lemaitre.

Lemaitre 8

Keljet een zeer geslaagde opwarmer

Dat Nederland langzaam warm loopt voor de meeslepende electro-dreunen van Lemaitre was te merken aan de toeloop van het publiek. Al ruim voor 21.00 stond de zaal vol met liefhebbers die werden vermaakt door een twee uur durende set van Keljet, het Nijmeegse DJ-duo dat de afgelopen popronde en Eurosonic een sterke indruk achterliet. Het moet gek lopen willen we de makers van “Dutch Disco” niet tegen komen op de diverse festivals dit jaar.

Na een (te) lange ombouwset ging eindelijk tegen half tien het gordijn open en kwam het duo het podium op, met in hun kielzog twee bandleden. Een extra live drummer en toetsenist/gitarist moest het optreden een extra glans gaan geven. Eerlijk is eerlijk, een dj-set met af en toe wat zangpartijen kan al heel snel saai uitpakken dus was de keuze voor live muzikanten een uitstekende beslissing. Vanaf de eerste beats pakte het viertal de menigte in en was er geen stoppen aan.

Lemaitre is een perfecte act voor festivals

Natuurlijk is er geen millimeter speling op de setlist omdat de basis natuurlijk gewoon uit de laptop komt, maar desalniettemin is het drumwerk retestrak en bijna ongelofelijk dat het niet uit een USB stick komt. Toen zanger lrik Denizou Lund het nummer ‘High Tide’ aankondigde kwam er alleen een ander nummer uit de boxen, wat resulteerde in een cynische grijns van de overige bandleden. Het zal wel te maken hebben gehad met het drukke tourschema. Het zou ook de verklaring kunnen zijn dat hij regelmatig behoorlijk uit de bocht vloog qua zang. Zo briljant dat het af en toe muzikaal was, zo vals waren de zangpartijen van Irik.
Toch was het niet eens erg storend omdat de moddervette dubstep en de vele bijgeluiden perfect werden aangevuld met gitaarsolo’s en enthousiasme van het viertal. Het publiek kon geen seconde stilstaan en was zo uitgelaten dat Lemaitre halverwege een tandje bij schakelde.

Lemaitre 4

lrik Denizou Lund en Ketil Jansen lieten in de Sugarfactory al zien hoe je vakkundig een zaal inpakt met elektronische muziek. In deze setting en met deze energie is Lemaitre de perfecte act voor een festival als Lowlands.

Foto’s: Armelle van Helden – Maxazine

 

 

Deel: