Zaterdagavond 23 januari gaf het Zweedse dj-duo Galantis een optreden in de Melkweg, naar aanleiding van hun Europese tournee. Galantis beleefde eind 2014 hun wereldwijde doorbaak met het nummer ‘Runaway (U & I)’ . Christian Karlsson en Linus Eklöw zijn al een langere tijd actief als soloartiest, of met andere samenwerkingen. Sinds 2012 werken de Zweden samen aan succesformule van Galantis. Sinds het uitbrengen van het album ‘Pharmacy’, een plaat vol ingenieuze popnummers op euforische dancemuziek, gaat het Galantis alleen maar voor de wind. De afgelopen twee jaar traden ze op ongeveer alle grote festivals in de wereld op, waarna het nu de beurt is aan een eigen tournee. Een groot deel van deze tour staat Galantis in uitverkochte zalen. De Melkweg is hierop een uitzondering, en was duidelijk zichtbaar niet uitverkocht.

De avond werd stipt om acht uur begonnen door East & Young. Deze twee Nederlandse heren draaiden een vlotte, knallende set, waar het publiek ontzettend enthousiast op reageerde. Het publiek kwam zichtbaar in de stemming voor Galantis.

Precies om negen uur dimden de lichten echter opnieuw. Dit keer was het tijd voor het duo waar iedereen voor naar Amsterdam gekomen was; Galantis! Verrassend genoeg begonnen de Zweedse heren meteen met hun grootste hit ‘Runaway (U & I)’. Dit zorgde ervoor dat meteen bij het eerste nummer het volledige publiek compleet uit hun dak ging. Galantis speelde hierna ontzettend sterk door met veel eigen nummers, afgewisseld met werk van andere dj’s.

Niet alleen maar achter draaitafels

Galantis stond niet alleen maar te draaien achter de draaitafel. Langs en achter het duo stonden vier enorme trommels en aan weerszijden twee bekkens. Veelvuldig werd hier door Galantis gebruik van gemaakt. Dit ging gepaard met een enorm enthousiasme. Galantis straalde enorm veel plezier uit en leek het ontzettend naar hun zin te hebben.

Halverwege de set was er opnieuw een hoogtepunt bij het nummer ‘Peanut Butter Jelly’. Hierna kwam een vrij lang gedeelte met allemaal nummers van andere artiesten. Hierbij werd weer veel gebruik gemaakt van de trommels en bekkens. Dit stukje duurde echter nét iets te lang, waardoor een gedeelte van het publiek zijn aandacht lichtelijk verloor.

Op het einde knalde Galantis echter enorm met opnieuw ‘Gold Dust’ en voor de tweede keer ‘Runaway (U & I)’. Een spetterend einde van een enorm enthousiast dj-duo. Het lijkt echter wel op een zwaktebod om twee eigen nummers, waaronder je grootste hit, tot twee keer toe te spelen in een set van net iets meer dan anderhalf uur. Hiernaast leek het erop dat een groot gedeelte van de set rechtstreeks uit de computer kwam. De dj’ s waren op sommige momenten hiervoor nét iets te lang weg achter de draaitafel.

Desondanks heeft Galantis aan Amsterdam laten zien hoe je het publiek moet vermaken. Met enorm veel enthousiasme en extra’s wist Galantis het publiek met zich mee te krijgen. De huidige Europese tournee komt nog langs Noorwegen, Finland en thuishaven Zweden. Direct hierna volgt een vrijwel uitverkochte Amerikaanse tour. We gaan de komende tijd ongetwijfeld meer horen van deze Zweedse heren.

Deel: