Op woensdag 16 december werd de Top 2000 van 2015 eindelijk bekend gemaakt door niemand minder dan de Nederlandse hofleverancier: Marco Borsato. Hij is zelf met maar liefst 18 nummers te vinden in de lijst, waarvan ‘Dochters’ op nummer 54 de hoogst genoteerde is.
Direct na het onthullen van de lijst vertrok Borsato richting de Heineken Music Hall om daar samen met Frank Boeijen, Claudia de Breij, Jett Rebel, Nick en Simon, Di-rect en Van Velzen voor duizenden Top 2000 liefhebbers een eerbetoon te brengen aan hun muzikale helden uit de Top 2000.
Marcel kopie
De artiesten speelden allemaal nummers van hun Top 2000 helden. De avond werd afgetrapt door Van Velzen en Marcel Veenendaal (zanger Di-rect) die ‘Heroes’ van David Bowie zongen. Het eerste mini concert van de avond was van Di-rect. Als eerste eerbetoon speelde de Haagse rockgroep ‘Satisfaction’ en ‘Brown Sugar’ van The Rolling Stones die zelf 27 noteringen hebben. Ook eerden de Hagenezen Fleetwood Mac (‘Big Love’ en ‘Go Your Own Way’) en James Brown (‘Sex Machine’ en ‘Men’s World’). Veenendaal ging helemaal op in de muziek en liet zijn beste dansmoves zien. Een weergaloze eerste performance!
NickSimon kopie
Pas twee uur voor aanvang werd bekend gemaakt dat Nick en Simon ook podium kregen. Zij brachten een ode aan hun grote muzikale voorbeelden Acda en de Munnik en zongen ‘Het Regent Zonnestralen’ en ‘De Kapitein Deel II’, twee van de in totaal acht genoteerde liedjes. Toen het Volendamse duo in 2006 begon oefenden ze hun samenzang met de liedjes van de oorspronkelijke cabaretiers. Ook Bob Marley (‘Three Little Birds’ en ‘Could You Be Loved’) en Maroon 5 (‘This Love’ en ‘Sunday Morning’) werden geëerd door de Volendammers. Over Adam Levine (frontman Maroon 5) vertelden nog een leuke anekdote: ‘Toen wij voor het eerste seizoen van The Voice of America overvlogen ontmoette wij Christina Aquilera, Blake Shelton, Cee Lo Green en Adam Levine. Deze noemden ons ‘The Originals’’ aldus Nick Schilder.
MarcoFrank kopie
Ook Marco Borsato was aanwezig, maar het voelde wel een beetje als vreemdgaan. Aangezien hij twaalf keer de buren (Ziggo Dome) heeft uitverkocht met zijn Symphonica in Rosso concertreeks. Maar toch nam hij de moeite om voor zijn vele fans ‘Kronenburg Park’ van zijn grote held Frank Boeijen te zingen. Borsato vertelde dat hij in het begin van zijn carrière in 1990 het liefst in het Italiaans zong, maar omdat hij in het Hollandse Alkmaar is geboren was zijn uitspraak voor de Italianen te Nederlands en de mensen hier waardeerden het Italiaans niet. Toen werd hij door Frank Boeijen geïnspireerd om in het Nederlands te zingen. Na deze aankondiging was het tijd voor een emotioneel en bijzonder duet tezamen met de levende legende Boeijen. De twee Nederpop grootheden brachten samen een prachtige versie van ‘Zeg Me Dat Het Niet Zo Is’ ten gehore. Hierna maakte Borsato met veel trots bekend dat Frank Boeijen zijn eerste gast is voor de tweede reeks van de Symphonica in Rosso concerten van 2016. Boeijen zong zelf ook nog een nummer van zijn held, dat weer Marco Borsato bleek te zijn. Hij koos voor ‘Margherita’.
Jett8 kopie
Jett Rebel was samen met zijn band present en onthulde nieuwe geheimen. Niet Prince en David Bowie eerde hij vanavond, maar Bee Gees (‘Guilty’ en ‘How Deep Is Your Love’), Supertramp (‘Take The Long Way Home’ en ‘The Logical Song’) en Cheap Trick (‘Hello There / Surrender’ en ‘I Want You To Want Me’) hadden de eer om door de rijzende ster gespeeld te worden. Ondanks de verrassende keuze was het een ijzersterke performance waarbij het supertalent alles uit de kast haalde.
Claudia2 kopie
Na al het muzikale geweld van Jett Rebel en vrienden vond er een intiem moment plaats. De enige vrouwelijke artiest in de top 10 kwam hoogst persoonlijk haar monster hit ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ zingen en had de bijdrage van een gigantisch koor dat bestond uit ruim 5.000 mensen die uit volle borst meezongen. Een geweldig moment voor de maker van de nummer 4 in de lijst. Claudia staat voornamelijk in (uitverkochte) theaterzalen waar over het algemeen minder mensen in passen als in een grote muziekhal. Het was extra genieten toen heel de zaal met het prachtige nummer meezong.
VanVelzenDiRect kopie
Roel van Velzen sloot de reeks mini concerten af en eerden zijn muzikale helden Queen (‘Radio Ga Ga’ en ‘Bohemian Rhapsody’), The Police (‘Message In A Bottle’ en ‘Every Breath You Take’) en U2 (‘Vertigo’ en ‘Pride (In The Name Of Love)’. Van Velzen had al de eer om de avond te openen met Marcel Veenendaal, maar mocht ook samen met alle artiesten de avond afsluiten met een eerbetoon aan The Beatles die met 41 noteringen ook dit jaar weer de band met meeste noteringen is. ‘Let It Be’, ‘Hey Jude’ en uiteraard de lijsttrekker van 2015, John Lennon’s ‘Imagine’, werden uit volle borst meegezongen door het publiek.
Foto’s: Dexter Reijsmeier – Maxazine
Deel: