Marcus Miller trad dinsdag op in de goed gevulde Ronda zaal van TivoliVredenburg in Utrecht. Deze rasartiest is een genot voor het oor en behoort zeker tot de grotere artiesten die op onze aardbol rond lopen en gelopen hebben. Miller speelde ook bij heel veel grote bands, te veel om op te noemen, zo speelde hij van 1981 to begin 1983 samen met zijn grote held Miles Davis die in 1991 overleed op 65 jarige leeftijd, en waarvoor hij nog het album ‘TuTu’ schreef en produceerde (1986) Na nog twee albums verliet Marcus dit project waar hij veel van geleerd had eind 1989, om in 1993 zijn solocarrière te beginnen. Marcus Miller is geboren en getogen in Brooklyn en komt uit een muzikale familie waar hij ook de piano en sopraansaxofoon leerde spelen en zichzelf de slaptechniek op de basgitaar aanleerde waar hij erg bekend mee is geworden; Slapping genaamd.

Miller is een veelgevraagd sessiemuzikant en producer en produceerde in begin dit jaar zijn nieuwe CD ‘Afrodeezia’, waar hij nu ook mee toert dit jaar. Dit is al weer zijn negentiende solo album. Miller nam het album op diverse plekken in de wereld op en hij nodigde enkele gasten uit, zoals de altijd aangename Lalah Hathaway, Keb Mo’ en Chuck D van Public Enemy. Het resultaat zijn dertien tracks en het is een prachtig album. ‘Afrodeezia’ werd in verschillende landen en steden opgenomen, waaronder Marokko, Parijs, Rio de Janeiro, New Orleans en Los Angeles. ‘Afrodeezia’, is de muzikale weerslag van Millers zoektocht naar de historie van de slavernij zo vertelde hij ook tijdens zijn optreden over zijn ervaringen en zijn zoektocht wat hij uit door middel van zijn muziek. Zo ook deze avond met allerlei stijlen zoals Jazz-funk, Fusion en Soul.

Marcus Miller haalt Miles Davis-collega

Marcus Miller kwam op met het mooie nummer `Hylife` en zet gelijk de toon van de avond waarna `B’s River` werd in gezet en je bent zo weer 35 minuten verder. Prachtige solo’s van alle artiesten die hij mee heeft genomen op deze toer, ook het oude Motown nummer `Papa Was a Rollin’ Stone` werd gebracht, een gave uitvoering met heerlijke baslijnen er in. Maar ook een genot om een oud bandlid van Miles Davis, Mini Cinelu, bezig zien te zien op het podium op zijn percussie. Wat een tovenaar, maar dat wisten wij natuurlijk al, welke ritmes hij met zijn percussie werk tevoorschijn goochelt. Ook Marquis Hill op trompet en Alex Han op saxofoon lieten veel van zich horen. Een konings-duo die twee, die je lekker mee nemen naar grote hoogte.

Ook dit keer werd het nummer `Jean-Pierre` gespeeld, ook een cover van Miles Davis. Bij het daarop volgende nummer `Gorée` (Go-ray) kwam Miller op met een basklarinet, maar daarna pakte hij zijn basgitaar weer. Prachtige solo’s van alle muzikanten zoals de gitarist Adam Agati, drummer Alex Bailey en niet te vergeten de keyboard speler Brett Williams. `Son of Macbeth` en `Frankenstein` kwamen ook aan bod. Na de show zag je toch aan heel veel mensen die de zaal uit liepen dat ze een heerlijke avond hadden gehad. En dat was het.

© Foto’s Rob Sneltjes

Deel: