Sandra van Nieuwland gaf op dinsdagavond 24 november een voorproefje van het vrijdag te verschijnen, derde studioalbum ‘Breaking New Ground’. In een kleine bezetting, ondersteund door strijkers, vleugel en akoestisch gitaar speelde ze nummers van haar nieuwe plaat. Deze bijzondere albumpresentatie vond plaats in de Helmbrekerstudio te Haarlem, een mooie lokatie voor de presentatie. Aan een selecte groep vrienden, familie, muzikanten en pers bracht Sandra van Nieuwland voor het eerst enkele nieuwe nummers ten gehore.

Sandra verkreeg nationale bekendheid door haar deelname aan het derde seizoen van het televisieprogramma The Voice of Holland, in 2012. Tijdens haar deelname vestigde Sandra record na record. Van Nieuwland stond als eerste Nederlandse artiest op nummer 1 en 2 tegelijk in de Single Top 100, met respectievelijk ‘More’ en ‘Keep Your Head Up’. Een week later overtrof ze dat nog eens door met ‘Beggin’ op de eerste positie binnen te komen en haar andere twee nummers de tweede en derde positie in de lijst bezet te behouden. In de eerste twee weken van 2013 stond Sandra van Nieuwland zelfs met vijf hits tegelijkertijd in de Nederlandse Top 40. Tot op heden heeft geen enkele andere Nederlandse artiest dat kunnen presteren. Na coveralbum ‘And More’ in 2012, bracht Sandra in 2013 haar échte debuutalbum ‘Banging on the Doors of Love’, met volledig eigen nummers uit. Tussen haar succesvolle theatertour door werd Van Nieuwland ook eens nog beloond met een Edison Pop award. Kortom; Nederland kan niet meer om Sandra van Nieuwland heen.

In de kleine, intieme Helmbrekerstudio in Haarlem, werd iedereen om half negen verwacht. Om kwart voor negen begon Sandra hier aan haar exclusieve presentatie. Stilletjes kwam ze aanlopen, keek naar alle bekenden om haar heen en begon met haar optreden. Vrijwel meteen viel haar unieke, meeslepende stemgeluid op, welke live misschien nog wel beter tot zijn recht komt dan op plaat. ‘Breaking New Ground’ en het ontroerende, ‘Stop The Clocks’ – met prachtige begeleiding door de strijkers – kwamen voorbij. Tussendoor vertelde Sandra dat ze toch wel zenuwachtig was voor de avond. Meer zelfs dan voor haar eigen popconcerten of theatertour. Er was weinig van te merken. Het publiek bewoog al lichtelijk mee bij het vrolijke, rustige, bijna ska-achtige ‘Another Life’. Ook dit nieuwe nummer viel goed in de smaak. Evenals het aanstekende fluitje, welke bij Van Nieuwland zelf minder in de smaak viel. Bij het orkestrale ‘Indian Summer’ vertelde Sandra dat ze dit het mooiste nummer van het album vindt. Uitgerekend hierbij vergat Sandra echter even de tekst, hoewel ze zichzelf weer ontzettend snel herpakte.

Sandra vertelde verder over het tot stand komen van dit album. Voor een aantal liedjes op het nieuwe album werkte van Nieuwland in Londen samen met schrijvers/producers David Sneddon en James Bauer-Mein. Verder werkte Sandra samen met producer Reyn Ouwehand en componeerde met o.a. Chris Kikic, Tjeerd Bomhof én met haar eigen pianist Remko Wind. De nummers bloeien prachtig op met de strijkers en pakkende koortjes. Op de plaat wordt hier zelfs de volle percussie nog aan toegevoegd. Het eerste album werd door Sandra zelf vanavond uitgereikt aan haar drie zoontjes, die daarna niet meer van het toneel wilden verdwijnen.

Afgesloten werd met ‘Truth’, de debuutsingle van dit album. Stuk voor stuk zijn alle nummers op het nieuwe album ontzettend mooi en doordacht opgebouwd. Het gebruik van strijkers en koortjes zorgen voor prachtige, ontroerende, maar ontzettend toegankelijke nummers. Na drie kwartier is het albumrelease optreden voorbij. Samen met het publiek drinkt Sandra vervolgens nog iets na. The Voice of Holland won ze dan wel niet; Na 6 seizoenen is er toch maar één echte winnares…

Foto (c) Hans Kreutzer, archief Maxazine

Deel: